Izdvojeno Sport Tenis

ATP Brisbane: Murray sezonu počeo naslovom

S lakoćom je škotski teniser Andy Murray, prvi nositelj ATP-ovog turnira u australskom Brisbaneu, u finalu istog nadigrao Ukrajinca Aleksandra Dolgopolova 6-1, 6-3.
Finalni je meč trajao samo 66 minuta, od čega je na prvi set otpalo 26. Osvojio je Britanac zaredom devet gemova došavši od 1-1 na početku meča do 6-1 i 4-0 u drugom setu.

Dolgopolov se tada napokon trgnuo i vezao tri gema zaredom oduzevši Murrayju jedini put servis, no prvi je nositelj potom odgovorio s dva vezana gema i meč je bio gotov.

Do 22. je ATP titule u svom 31. finalu Murray došao prvi put pod vodstvom nekad najboljega svejtskog tenisera, Čeha Ivana Lendla.

“Želim zahvaliti mom novom trenerskom timu, pogotovo gospodinu Lendlu, koji se skriva negdje na tribinama“, rekao je pobjednik nakon meča. Od ponedjeljka će Murray biti u Melbourneu, gdje će se pripremati za prvi Grand Slam turnir sezone, koji sedam dana kasnije počinje u Melbourne Parku.

Čeka i dalje svoj prvi turnir najviše kategorije s 0-3 omjerom u finalima.

“Nadam se da ću ove godine biti bolji takmičar. Godinu sam dana mudriji, imam više iskustva, popravio sam neke stvari u igri. Ipak,i prošle sam godine na Australian Openu igrao dobar tenis. Ukoliko budem igrao kao što sam ovdje prošle sedmice, mislim da imam šansu doći daleko”, kazao je Murray.

Ukrajinac je u finalu bio nedostojan suparnik dijelom i zbog istegnuća mišića u preponama koje je zaradio tokom polufinalnog meča protiv Francuza Gillesa Simona.

“Želim se izviniti navijačima što sam danas igrao dosadan tenis. Nažalost, bolje nisam mogao. Uopće se prošle sedmice nisam osjećao dobro na terenu, tako da sam finalom itekako zadovoljan”, kazao je Ukrajinac.

ATP Brisbane, finale:

Murray (1) – Dolgopolov (3) 6-1, 6-3

Totalsport/Informer.ba