Izdvojeno Košarka Sport

BiH blizu Slovenije: u grupi sa Gruzijom, Latvijom, Holandijom…

Muška košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine igrat će u kvalifikacionoj grupi D za Evropsko prvenstvo 2013. u Sloveniji zajedno sa Gruzijom, Latvijom, Holandijom.
Žrijeb nam je bio naklonjen jer nam je iz prvog šešira izvučena Gruzija, a iz trećeg Gruzija. Potom smo dobili i Holandiju i na kraju Rumuniju. Čini se da nam put u Sloveniju ne bi trebao biti previše težak.

Po dvije prvoplasirane iz svake grupe i četiri najbolje trećeplasirane igrat će na EP-u. Direktan plasman su obezbijedili Slovenija, Španija, Francuska, Rusija, Makedonija, Litvanija, Grčka i Velika Britanija.

Kvalifikacije košarkaša na rasporedu su od 15. avgusta do 11. septembra iduće godine. Inače, naša selekcija je selekcija bila svrstana u drugu jakosnu grupu.

Nosioci su bili Srbija, Turska, Njemačka, Finska, Gruzija i Hrvatska, dok su treći šešir činili Crna Gora, Latvija, Belgija, Portugal, Mađarska i Švedska, a četvrti Češka, Estonija, Holandija, Švicarska, Austrija i Azerbejdžan, u peti Bjelorusija, Slovačka, Rumunija, Albanija, Luksemburg i Kipar. U šestom je samo bio Island.

Inače, naša juniorska (U-18) na EP B divizije koje će se igrati u Sarajevu od 9. do 19. avgusta 2012. igrat će u grupi D sa Holandijom, Gruzijom, Portugalom i Belgijom, dok će bh. kadeti (U-16) na EP B divizije (Rumunija) igratI u grupi C zajedno sa Gruzijom, Rumunijom, Crnom Gorom i Estonijom.

Grupa A
Srbija
Izrael
Crna Gora
Estonija
Slovačka
Island

Grupa B
Njemačka
Bugarska
Švedska
Azerbejdžan
Luksemburg

Grupa C
Hrvatska
Ukrajina
Mađarska
Austija
Kipar

Grupa D
Gruzija
BiH
Latvija
Holandija
Rumunija

Grupa E
Finska
Poljska
Belgija
Švicarska
Albanija

Grupa F
Turska
Italija
Portugal
Češka
Bjelorusija

 

SCsport/Informer.ba