Izdvojeno Nogomet Sport

Brazilci vrijede čak 329.000.000 eura, tri puta više od Zmajeva

Nogometna reprezentacija BiH će po drugi put u historiji 28. februara odmjeriti snage sa selekcijom Brazila. Prvi test u 2012. godini za izabranike selektora Safeta Sušića nije mogao biti atraktivniji i kvalitetniji. Susret će se odigrati u St. Gallenu na stadionu AFG Arena koji ima kapacitet od 19.694 posjetioca. Nema sumnje da će stadion biti rasprodan, a naša selekcija imati ogromnu podršku.

Prvi susret sa Brazilom smo odigrali još 18. decembra 1996. godine u Manausu i izgubili sa 1:0. Slavni Ronaldo je postigao jedini gol na utakmici savladavši tadašnjeg golmana Mirsada Dedića. Brazil je trenutno šestoplasirana selekcija na FIFA rang-listi i peterostruki su svjetski prvaci. Bez dileme, od „karioka“ nema atraktivnije selekcije na svijetu.
Vrijednost reprezentacije Brazila iznosi čak 329.000.000 eura. To je preko tri puta više od 97.950.000 eura na koliko je procijenjena selekcija BiH.

Jedini igrač naše reprezentacije koji svojom cijenom stoji u nivou brazilskih zvijezda je Edin Džeko, čija je vrijednost 28 miliona eura i ubjedljivo je najvrijedniji igrač kojeg ima selektor Safet Sušić. Džeko je ujedno i najskuplji igrač svih vremena koji dolazi sa prostora bivše zajedničke države. I dok se kod nas na drugom mjestu iza Džeke nalazi Miralem Pjanić, čije noge vrijede 10.5 miliona, Brazilci imaju svoj klub „30+“. Predvodi ga Barcelonin desni bek Diego Alves koji vrijedi čak 35 miliona. Iza njega je Milanov stoper Thiago Silva sa 32 miliona, a čine ga još Portov napadač Hulk sa 31 milionom i Kaka iz Real Madrida koji sada ima cijenu od 30 miliona eura.

Na spisku koji je ponudio Transfermarkt nema imena nove mlade zvijezde Neymara (Santos) čija je vrijednost 30.000.000 miliona. Imena i vrijednost najvećih brazilskih zvijezda ulijevaju strahopoštovanje. Zanimljivo je da, za razliku od prošlih generacija brazilskih majstora, sada najveće cijene imaju odbrambeni igrači. Uz spomenute Diega Alvesa i Thiaga Silvu, na cijeni su Marcelo sa 25 i David Luiz sa 23 miliona te Adriano sa 12.

U veznom redu su na najvećoj cijeni Luiz Gustavo, Willian i Hernanes, koji vrijede po 15 miliona eura. Za njima slijede Fernandinho sa 12 i Sandro sa 11 miliona.
Najmanje vrijedi Fiorentinin golman Neto, sa cijenom od 2.8 miliona eura. To je mnogo više od velikog broja nogometaša koje na svom spisku ima naš selektor Safet Sušić.

Brazilski selektor Mano Menzes ima na raspolaganju španere najboljeg kova, vrijedne radnike na sredini terena i neprobojan zid u odbrambenoj formaciji. Za igračima koje on vodi luduje cijela planeta.

S druge strane, Sušić je selekciju BiH doveo do 20. mjesta na poretku FIFA-e. U njegovom kadru poslije Džeke i Pjanića najvrijedniji je Hoffenheimov tandem Sejad Salihović i Vedad Ibišević, koji vrijede 7 i 6 miliona eura. Naš najslabije procijenjeni nogometaš je veteran Elvir Rahimić koji košta „samo“ 200.000 eura, ali to je zbog njegovih poznih igračkih godina i približavanju završetka duge igračke karijere. Kako se po vrijednosti ne mogu mjeriti brazilska i bh. reprezentacija, još je veći jaz kada su u pitanju nacionalna nogometna prvenstva.

Serija A brazilskog prvenstva je trenutno na trećem mjestu prema Međunarodnoj agenciji za nogometnu statistiku (IHFFS), a Premijer liga BiH tek na 100. poziciji.
Zbroj vrijednosti klubova koji nastupaju u Seriji A je čak 574.475.000 eura. Najvrijedniji klub je Santos koji je procijenjen na 82.650.000 eura, dok je iza njega Sao Paulo koji vrijedi 69.575.000 eura. Vrijednost Premijer lige BiH je procijenjena na 56.450.000, a najskuplji tim ima Široki Brijeg sa cifrom od 7.125.000. Iza njega su Sarajevo (6.675.000) i Željezničar (6.325.000).

Brazilci su ubjedljivo vrijedniji od BiH, ali to je sve na papiru. Nogomet ne bi bio tako uzbudljiv da iznenađenja nisu moguća. Zato nama ostaje da se nadamo kako će na terenu AFG Arene u St. Gallenu 28. februara reprezentativci BiH pokazati da razlika u milionima eura ne znači ništa i da se mogu ravnopravno nositi sa brazilskim zvijezdama.

 

SCsport/Informer.ba