Izdvojeno Nogomet Sport

Brazilci zovu ”Zmajeve”

Izvrsno 20. mjesto na rang-listi Svjetske fudbalske federacije (FIFA) najboljoj fudbalskoj reprezentaciji BiH donijelo je nekoliko izuzetno zanimljivih ponuda za odigravanje prijateljskih utakmica u ovoj godini.

Najzanimljivija svakako je ona iz Brazila. Jedna od najboljih selekcija svijeta posredstvom marketinške agencije dostavila je ponudu Nogometnom/Fudbalskom savezu BiH za odigravanje prijateljskog meča u FIFA terminu 28. ili 29. februara u Švajcarskoj.

“Brazilska ponuda nije jedina, ali svakako jeste najzanimljivija i najatraktivnija. Još je nismo prihvatili s obzirom na to da je došla uoči novogodišnjih praznika. Na tu temu imaćemo sastanak 10. januara sa predstavnicima marketinške agencije koja nam je poslala ponudu i vidjeti kakvi su uslovi, obaveze i mogućnosti za odigravanje tog meča. Osim Brazilaca, svoj interes za duel sa najboljim bh. timom izrazile su još, između ostalog, selekcije Irske, Čilea, Makedonije”, kazao je juče Elvedin – Dino Begić, član Komiteta za normalizaciju N/FS BiH.

Sve utakmice do septembra ove godine biće s ciljem priprema za početak kvalifikacija za plasman na Svjetsko prvenstvo 2014. godine. Zato će u odluci o imenima protivnika, osim čelnika N/FS BiH, biti važno i mišljenje selektora.

Safet Sušić, kojem je ugovor zvanično istekao sa posljednjim danom 2011. godine, prošle je sedmice u Sarajevu održao sastanak na temu svog ostanka na klupi. Zaključak je bila obostrana želja za nastavkom saradnje, s tim što bi konačna odluka trebalo da bude donesena na sastanku početkom ovog mjeseca.

“Redovna sjednica Komiteta za normalizaciju N/FS BiH zakazana je za 5. januar i tada ćemo vjerovatno razgovarati i na temu ostanka selektora iako to nije ključni razlog zakazivanja sjednice. Sa Sušićem ćemo vjerovatno sjesti naknadno i dogovoriti sve detalje. Drago mi je da je pokazana obostrana želja za produžetkom saradnje. Svi zajedno smo na toj liniji Sušićevog ostanka. Voljeli bismo da se nastavi započeto, jer bez obzira na to što je izostao plasman na EP, uspjeh je ipak napravljen. To govori i trenutni plasman na FIFA rang-listi. Takođe, eventualna potraga za novim selektorom stvorila bi i dodatne poteškoće, koje nam u ovom trenutku ne bi išle u prilog, jer imamo zaista još dosta obaveza”, istakao je Begić.

U godini koja je pred nama Komitet očekuje dosta posla. Iako je učinjen veliki napredak na stabilizaciji stanja u N/FS BiH, potrebno je završiti posao, kojem će kruna biti izborna sjednica Skupštine. Tada će bh. kuća fudbala, u skladu sa zahtjevima FIFA i UEFA, dobiti jednog predsjednika sa četvorogodišnjim mandatom. Takođe, razmišlja se i o smanjenju Premijer lige BiH i naravno dodatnom saniranju dugovanja.

“Naš cilj glavni u 2011. godini bilo je ukidanje suspenzije od strane FIFA i UEFA i u tome smo uspjeli. Međutim, osim toga, mislim da smo uradili i više od predviđenog, saniravši i dio duga, a nadam se da ćemo nastaviti još jačim tempom”, zaključio je Begić.

Osim februarskog, FIFA termin za prijateljske mečeve je rezervisan i za juni, kada postoji mogućnost da jedan od rivala fudbalerima BiH na domaćem terenu bude Španija ili Italija. Selekcija BiH za Mundijal 2014. godine boriće se u grupi sa Grškom, Slovačkom, Latvijom, Litvanijom i Lihtenštajnom.

Olimpijci protiv Japanaca

Ponudu za prijeteljsku utakmicu u N/FS BiH dostavio je i Japan. Međutim, s obzirom na to da je riječ o ponudi izvan FIFA termina, ukoliko bude prihvaćeno odigravanje, snage će vjerovatno odmjeriti olimpijska reprezentacija BiH. Izabranici selektora Husrefa Musemića sa Japancima bi mogli igrati 20. februara.

 

Nezavisne/Informer.ba