Izdvojeno Ostali sportovi Sport

Ćatić je zaslužio trijumf, ali su sudije razmišljale drugačije

Adnan Ćatić (Felix Sturm) večeras je u Mannheimu iznenađujuće remizirao sa Englezom Martinom Murrayom, odbranivši tako pojas svjetskog prvaka u srednjoj kategoriji WBA verzije. U međusobnom dvoboju dva boksera sa dosta sličnim stilovima boksovanja, Ćatić je za nijansu bio brži, precizniji, ali i konkretniji, što na kraju ipak nije bilo dovoljno za još jednu pobjedu.

Odličan meč i pravu poslasticu za ljubitelje boksa u kojoj je po svemu viđenom trijumf zaslužio naš bokser, sudije su ipak odlučile drugačije. Prvi arbitar večeras sa 116:112 pobjednikom je “proglasio” Adnana, drugi je “presudio” u korist Engleza sa 115:113, dok je treći bio “suzdržan” sa 114:114.

Prve dvije runde prošle su u taktičkom ispitivanju snaga, da bi Ćatić u trećoj u par navrata uputio nekoliko izuzetno preciznih udaraca, načevši tako Murrayev gard. I u četvrtoj i petoj rundi Adnan je nastavio bilježiti sigurne poene, dok s druge strane Englez nije imao pravo rješenje za njegov prednji direkt.

I u šestoj rundi Ćatić je bio konkretniji, dok je u sedmoj dominacija postala još i veća. Ponovo Murray nije imao pravo rješenje za njegov prednji direkt. I u finišu borbe, Ćatić je svaki put kada bi mu se Murray približio odgovarao kontra udarcima, obično lijevom rukom, dok je u nekoliko navrata bitne poene bilježio preciznim aperkatima, prihvatavši borbu sa Englezom i na poludistanci.

U desetoj rundi, Murray je krenuo za nijansu ofanzivnije, vjerovatno svjestan  da je pred porazom, pa je deseta runda bila njegova najbolja runda večeras. Istina, u pomenutoj rundi Ćatićev protivnik se služio i nedozvoljenim, niskim udarcima. U 11.rundi viđena je najveća razmjena udaraca, a za nijansu precizniji i ovaj put bio je naš bokser. S druge strane Murray je imao nekoliko odličnih serija koje nisu pretjerano uzdrmale Adnana Ćatića.

I posljednja runda pripala je Ćatiću, koji je na samom kraju munjevitom serijom udaraca na najbolji mogući način zaključio još jednu odličnu borbu.

Inače, SAP Arena u Mannheimu večeras je bila ispunjena do posljednjeg mjesta a većina gledalaca bili su Bosanci i Hercegovci, koji su i ovaj put Ćatiću pružili sjajnu podršku. U nekoliko navrata Arenom je odjekivalo: “Bosnom behar probeharao!”…

 

SCsport/Informer.ba