Izdvojeno Nogomet Sport

Chelsea gradi novi stadion

Engleski prvoligaš Chelsea poduzeo je prvi korak prema napuštanju svog dosadašnjeg stadiona Stamford Bridgea koji mu je dom 106 godina, a to je ponuda navijačima da se otkupe dionice stadiona koje su im prodane tokom 90-ih, pišu u utorak britanski mediji.

Dioničari kompanije Chelsea Pitch Owners, koja je osnovana 1993. da bi se sačuvala budućnost tada finansijski ranjivog kluba na Stamford Bridgeu, u utorak će primiti ponudu za otkup dionica stadiona, piše “Guardian”. Ta je kompanija kupila imovinu za 10 miliona funti, uz pomoć zajma u visini od 8,5 miliona funti, i sada je pitanje hoće li im otpisivanje tog duga uz još 1,5 miliona funti biti dosta da pristanu na prodaju.

Kada bi ponovno bio vlasnik tih dionica, Chelsea više ne bi imao nikakve prepreke za prodaju Stamford Bridgea koji prima nešto manje od 42.000 gledatelja i kao takav je osmi najveći stadion u Engleskoj i 60. u Europi.

Novi stadion koji bi trebao primati 60.000 gledatelja donosio bi Chelseaju svake sezone 50 miliona funti više, piše “The Sun”, ali problem je lokacija.

Iako se iz kluba naglašava kako još nije otkrivena lokacija koja bi mogla biti novi dom Chelseaja, u prošlosti su promatrane lokacije Battersea Nine Elms, Earl’s Court i Olympia, White City i Imperial Wharf za mjesto na kojem bi mogao niknuti novi stadion, ali se nisu pokazale odgovarajućima.

 

Fena/Informer.ba