Izdvojeno Nogomet Sport

Cijena Edina Džeke opala za dva miliona eura

Njemačka internetska stranica transfermarkt.de objavila je novu listu tržišnih vrijednosti igrača engleskog Premiershipa na kojoj je cijena bh. reprezentativca Edina Džeke opala za dva miliona eura.

Tržišna cijena Edina Džeke (Manchester City) opala je za dva miliona eura i sada iznosi 28 miliona. Dok je cijena Asmira Begovića skočila za pola miliona eura na četiri miliona.

Zbog vrlo dobrih igara hrvatskog reprezentativca Luke Modrića (Tottenham), ali i velikog interesovanja najvećih klubova Europe za njim, njegova cijena skočila je za pet miliona eura i sada iznosi ogromnih 33 miliona. Cijena Nike Kranjčara (Tottenham), kao i Vedrana Ćorluke (Tottenham), u padu je od dva miliona eura s obzirom na njihovu manju minutažu u “Spursima” prošle sezone i sada iznosi 8 odnosno 10 miliona.

Igrač Arsenala Jack Wilshere, Liverpoola Andy Carroll i Manchester Uniteda Chicharito najveći su dobitnici posljednje analize tržišnih vrijednosti. Wilsherova (19) cijena porasla je za punih 10 miliona i sada iznosi više od 20 miliona eura, a samo prije godinu dana cijena mladog Engleza iznosila je “sitnih” četiri miliona. Sličan je slučaj i sa drugim engleskim reprezentativcem Carrollom (22) čija je cijena također porasla za 10 miliona eura i sada iznosi punih 20. Meksikanac Chicharito (23) danas vrijedi 19 miliona eura što je za osam miliona više u usporedbi s prošlom procjenom u januaru ove godine.

Najveći gubitnici ove procjene su tri igrača Chelseaja, Frank Lampard, Didier Drogba i Nicolas Anelka čija se vrijednost uslijed lošijih partija, rezultata i povreda strmoglavo srušila. Tako je cijena engleskog reprezentativca Lamparda (33) pala sa 16 na devet miliona eura, Drogba (33) više ne vrijedi 25 miliona već 17, a Francuz Anelka danas košta 10 miliona za razliku od prethodne procjene kada je vrijedio 17 miliona eura.

Najskuplji igrači engleskog Premiershipa su Wayne Rooney (Manchester United) i Cesc Fabregas (Arsenal) čija tržišna vrijednost doseže vrtoglavih 54 miliona eura. Slijede Fernando Torres (Chelsea) s 42 i Carlos Tevez (Manchester City) s 40 miliona eura vrijednom etiketom.

Najveći skok u postotku porasta cijene doživio je 21-godišnji Škot Barry Bannan (Aston Villa) čija je vrijednost skočila za 5.900 posto odnoso danas vrijedi tri miliona eura, a do jučer je njegova cijena iznosila mizernih 50 hiljad.

 

Totalsport/Informer.ba