Izdvojeno Nogomet Sport

City preokrenuo u Portu, Džeki ni minute, Begović kapitulirao

Ekipa Manchester Cityja uspjela slaviti sa 2:1 u Portugal gdje je u okviru šesnaestine finala Europa lige gostovala kod aktuelnog prvaka ovoga takmičenja – Porta. Bh. reprezentativac u redovima mančesterskog tima Edin Džeko pobjedu svog tima odgledao je sa klupe za rezervne igrače, a prednost nad njim i Aguerom dobio je povratnik u tim Mario Balotelli.

Domaći fudbaleri poveli su u 28. minuti preko Varele na asistenciju Hulka. Prethodno su „građani“ imali dvije izvanredne prilike, ali je Helton bio na visini zadatka i sačuvao je svoju mrežu.

Fudbaleri Porta sjajno su pokrivali teren, a igrači Manchester Cityja teško su im parirali trkačkim sposobnostima. Ipak, u desetoj minuti nastavka zatresla se mreža domaćina. Strijelac nije bio niko od fudbalera u crno-crvenom dresu, već je Alvaro Pereira matirao vlastitog golmana dok je u duelu sa Balotellijem pokušavo otkloniti opasnost iz vlastitog šesnaesterca. Konačnih 2:1 za pobjedu ekipe sa Etihad stadiona postavio je Kun Aguero.

Stoke City za koji je svih devedeset minuta na golu stajao bh. reprezentativac Asmir Begović na svom je Britannia stadionu poražen od Valencije sa 1:0. Strijelac jedinog gola za „šišmiše“ bio je Topal u 36. minuti meča. Istim rezultatom slavio je Twente na gostovanju kod Steaue. PSV je slavio na gostovanju kod Trabzonspora sa 2:1, dok su jedini susret bez golova odigrali Udinese i PAOK.

Sastav njemačkog Hannovera uspio je preokrenuti meč koji je pred svojom publikom gubio sa 1:0 u 50. minuti, da bi golovima Sobiecha i Schlaudraffa „96-tice“ stige do trijumfa.

Rezultati:
Stoke City – Valencia 0:1
Wisla – Standard 1:1
Porto – Manchester City 1:2
Hannover – Club Brugge 2:1
Steaua – Twente 0:1
Trabzonspor – PSV 1:2
Udinese – PAOK 0:0

 

SCsport/Informer.ba