Izdvojeno Nogomet Sport

Danas izvlačenje grupa za EURO 2012: Sve selekcije željele bi izbjeći Španiju

Uoči izvlačenja grupa za EURO 2012. koje će biti obavljeno danas u Kijevu skoro sve reprezentacije imaju jednu zajedničku želju – izbjeći aktuelnoh svjetskog i evropskog prvaka, selekciju Španije.

Španci imaju priliku da postanu prva reprezentacija u historiji sa tri titule s velikih takmičenja zaredom, a pored selekcije koju predvodi Vicente Del Bosque u prvoj grupi nalaze se svjetski viceprvaci Holandija te domaćini Poljska i Ukrajina.

Ostalih 12 ekipe podijeljeno je u tri grupe, a postoji mogućnost da se u prvom krugu zajedno nađu Španija, Njemačka, Portugal i Francuska.

Poljska je već smještena u grupu A, a Ukrajina u grupu D.

U drugoj grupi na izvlačenju bit će Njemačka, Italija, Engleska i Rusija, u trećoj su Hrvatska, Grčka, Portugal i Švedska, a u četvrtoj Češka, Danska, Francuska i Irska.

Evropsko prvenstvo koje će se narednog ljeta igrati u Ukrajini i Poljskoj biti će posljednji turnir na kjojem će učestvovati 16 ekipa, već od narednog EP-a koje se igra 2016. U Francuskoj igrati će se po novom formatu prema kojem bi na Evropskom prvenstvu trebale učestvovati 24 selekcije.

 

SCsport/Informer.ba