Izdvojeno Košarka Sport

Đedović: Znam šta se od mene očekuje u dresu BiH

Nihad Đedović proslavio je u januaru 21. rođendan, ali već spada u grupu igrača sa zavidnom seniorskom karijerom. Bosna, Barcelona, Virtus Roma tri su kluba s evropskim titulama čiji je dres nosio naš talentirani bek, koji će ovog ljeta dobiti šansu za definitivnu afirmaciju na reprezentativnom planu.

Jači i iskusniji

I ne samo Đedović nego i ostali naši košarkaši probat će da zavidni rejting koji nose iz svojih klubova, napokon pretvore u veliki rezultat u dresu s grbom BiH na Evropskom prvenstvu u Litvaniji (31. avgust – 18. septembar).

– Svjestan sam šta se od mene očekuje i spreman sam da podnesem teret odgovornosti. Mislim da je isto i s ostalim igračima, posebno zato što smo sada jači i iskusniji u odnosu na kvalifikacije – ističe Đedović te dodaje da je selekcija Sabita Hadžića odlično popunjena na svim pozicijama.

– Sastav na papiru djeluje izvrsno, sada ostaje da to pokažemo na parketu. Do sada smo, uglavnom, radili na fizičkoj pripremi, još smo daleko od uigranosti, ali su pred nama kontrolne utakmice u kojima ćemo raditi na tom segmentu.

Zbog toga nas rezultati u prve tri utakmice na turniru u Sloveniji, kakvi god da budu, ne trebaju previše zabrinjavati. Očekuje nas ukupno devet provjera, što će biti sasvim dovoljno da pokažemo šta znamo i da maksimalno pripremljeni otputujemo na EP – kaže Đedović.

Bez pritiska

U prošloj sezoni, prvoj od dvije, koliko bi trebao provesti u rimskom Virtusu kao posuđeni igrač Barcelone, stigao je do skoro deset poena u prosjeku u Euroligi.

Ipak, za jednu pobjedu ekipi je izmakao plej-of italijanskog prvenstva, a time i šansa da ponovo nastupi u elitnom kontinentalnom takmičenju.

– U prvoj sezoni pokazao sam ono što se od mene očekivalo, u drugoj vjerujem da ću dobiti još veću šansu. Kao klub, prošli smo onako kako smo prošli, nismo baš zadovoljni. Sada se stvara mlada ekipa koja će se pokušati boriti za vrh. Možda će nam biti lakše, jer nećemo biti pod pritiskom rezultata – ističe Đedović.

Barcelona je i dalje želja

Nihad će po isteku posudbe u Rimu ostati igrač Barcelone. Kaže da mu je dres španskog prvaka i dalje želja, ali je svjestan da će do toga doći samo dobrim igrama.

– Naravno da bih volio obući dres Barcelone. No, još je rano govoriti o tome šta će se desiti na kraju sezone. Zbog toga je moj jedini cilj što bolje iskoristiti vrijeme u Virtusu i napredovati kao igrač – ističe Nihad.

 Sutra u Sloveniju

Bh. reprezentativci sutra ujutro putuju u Sloveniju. Prvi meč na turniru u Ljubljani, na kojem učestvuje šest selekcija sa prostora bivše Jugoslavije, BiH će igrati u subotu (18 sati) protiv Makedonije.

Poslije slobodnog dana, na rasporedu je meč sa Srbijom (ponedjeljak, 18) te u utorak susret za plasman.

 

Dnevniavaz.ba/Informer.ba