Košarka Sport

Dobili smo Teletovića kao novog lidera ekipe, dobili smo jednog novog Kikanovića, Gordića, Đedovića…

Nekada je jedna pobjeda na „Eurobasketu“ značila prolazak u drugi krug. Danas, u ovavom sistemu takmičenja, ni dvije više nisu garancija. Upravo zbog te činjenice naša reprezentacija nije se plasirala u narednu rundu. Trijumfi nad Crnom Gorom i Hrvatskom bili su itekako vrijedni, ali su u konačnici ostali upisani samo za „internu  upotrebu“. Ipak, obzirom na činjenicu da nas nije bilo godinama ovakav rezultat treba respektovati.

„Od 2005. godine nismo igrali na jednom velikom takmičenju. Zbog toga su dva trijumfa jako vrijedna, posebno ako se uzme u obzir snaga rivala i njihova ambicija da odu do završnice. Hrvatska je čak tražila vizu za Olimpijske igre u London. S druge strane, naša želja bila je drugi krug. Rezultatski nismo uspjeli, no nikada nismo bili bliže cilju i ako se tako gleda definitivno smo napravili korak naprijed“, istakao je selektor Sabit Hadžić, dodavši da se kući vratio sa dosta optimizma.

„Raduje me da smo se na kraju rastali u dobroj atmosferi. Nekada bi okrenuli glave i otišli svaki na svoju stranu. Igrači su svjesni da na narednim takmičenjima mogu napraviti veće stvari. Kroz prvenstvo u Litvaniji dobili smo jednog novog Kikanovića, Gordića, Đedovića…. Dobili smo i Teletovića koji je postao novi lider selekcije. Obzirom na njihovu mladost i kvalitet nema sumnje da ćemo još dugo moći računati na igre na vrhunskom nivou. Ne smijemo zaboraviti ni ostale koji su dali maksimum, onoliko koliko su mogli“, istakao je Hadžić, za SCsport.

Takmičenje u Grupi C završili smo sa dvije pobjede i tri poraza. Taman kada smo se ponadali da možemo konačno skinuti prokletstvo prvog kruga, protiv Makedonije smo ostali nedorečeni. Najgoru partiju pružili smo protiv Finske, ali smo zato u duelima sa Crnom Gorom i Hrvatskom djelovali moćno, rastrčano, agresivno i ubojito. Startni poraz od Grčke bio je očekivan.

„Oscilacije su normalne kada igrate pet utakmica u šest dana. Svaka ekipa imala je uspone i padove. Grčka je protiv nas igrala odlično da bi od Makedonije izgubila sa 15-tak poena. Upravo je Makedonija podbacila u duelu sa Crnom Gorom. No, bez obzira na sve, imali smo šansu i šteta je što je nismo iskoristili. U zadnjem duelu nismo imali agresivnost. Trebali smo igrati ‘prljavo’ poput Pere Antića i njegovih saigrača koji su Teletovića i Domercanta ganjali po cijelom parketu i ‘čuvali’ više nego što je bilo dozvoljeno. Sudije su takvu igru puštale. Sami smo krivi što se nismo upustili u ‘tuču’, jer bi onda možda uspjeli anulirati zaostatak. Generalno, nisam nezadovoljan.
Ponavljam, dobili smo jednu sjajnu novu generaciju koja je stasala na najjačem evropskom takmičenju i koja će na EP 2013. u Sloveniji imati šta da kaže“, naglasio je selektor, za SCsport

O favoritima EP-a Hadžić je kazao:

„Španija je prvi kandidat za zlato, ne treba zaboraviti ni Francuze, kao ni Srbiju. Uz pomoć publike u igru bi se mogla umiješati i Litvanija koja do sada nije briljirala“, potvrdio je Hadžić.