Izdvojeno Sport Tenis

Đoković i Wozniacki prvi nositelji US Opena

Na teniskom US Openu, koji u ponedjeljak počinje u New Yorku, najbolji igrač svijeta Srbin Novak Đoković prvi put u karijeri biće postavljen za prvog nosioca na jednom od Grand Slam turnira. U ženskoj konkurenciji prva nositeljica biće prva teniserka svijeta Dankinja Caroline Wozniacki.

Đoković, trostruki pobjednik turnira za Grand Slam u Americi će pokušati prvi put slaviti na US Openu. Drugi nosilac bit će Španac Rafael Nadal, koji brani naslov u Flushing Meadowsu. Treći igrač svijeta i petostruki pobjednik ovog turnira Švicarac Roger Federer će nastupiti kao treći nosilac.

Đoković je ove godine osvojio devet naslova, od toga je pet puta slavio na turnirima iz Masters serije, drugi put u karijeri osvojio je Australian open i prvi put u karijeri Wimbledon. Prošle godine je u finalu US Opena izgubio od Nadala.

U ženskoj konkurenciji kao prva nositeljica će nastupiti Wozniacki koja do sada još nije osvojila Grand Salm titulu. Druga nositeljica biće Ruskinja Vera Zvonareva, a treća njena zemljakinja Marija Šarapova. Belgijanka Kim Clijsters, koja je treća na WTA listi nastup je otkazala zbog povrede i neće braniti prošlogodišnji naslov.

Jedni bosanskohercegovački predstvanik na turniru Amer Delić okončao je nastup na startu kvalifikacija porazom od Rusa Evgenija Donskoja, 150. igrača na ATP listi, sa 7:6 (3), 4:6, 2:6.

 

Fena/Informer.ba