Izdvojeno Nogomet Sport

Drama u Malmoeu: Dinamo izborio Ligu prvaka nakon poraza od 2:0!

Dinamo je izgubio u Malmoeu 2:0, ali zbog pobjede od 4:1 u Zagrebu ipak je izborio plasman u Ligu prvaka nakon 12 godina…

Dinamo je kontrolisao utakmicu u prvom poluvremenu, no nakon isključenja Šime Vrsaljka u 50. minuti, došlo je do potpunog raspada sistema u „modroj“ momčadi. Istina, imao je Dinamo u drugom dijelu dvije odlične šanse, ali Ante Rukavina oba je puta loše reagovao, međutim, Malmoe je u potpunosti dominirao terenom.

Šveđani su stvorili mnogo šansi, a poveli su pogotkom Figueireda iz slobodnog udarca. Pogodak ide na dušu golmana Ivanu Kelavi, iako se može reći da je bio junak utakmice. Brazilac je gotovo iz mrtvog ugla pogodio u bliži ugao Kelave, a golman Dinama očekivao je ubačaj u sredinu.

Zaredale su nakon toga brojne šanse Malmoea, no Šveđani nisu mogli savladati Kelavu sve do 86. minute kada iz jedne gužve Jansson provlači loptu ispod golmana „modrih“. U sudiskoj nadoknadi Šveđani su imali još dvije-tri sjajne prilike. Kelava je sjajno odbranio udarac Larssona doslovce u posljednjim sekundama utakmice. Lopta je išla u donji desni ugao, no Kelava je sjajnom paradom spriječio pogodak i time odveo Dinamo u Ligu prvaka.

 

Gol.hr/Informer.ba