Nogomet Sport

Drama na Etihadu, Hart umalo Građane odveo u četvrtfinale

U posljednim trenucima susreta, Hart je šutirao glavom, ali lopta je svega nekoliko centimetara otišla pored stative….
Klubovi iz Manchestera dugo će pamtiti današnje datum. Naime, nakon što je Atletico Bilbao eliminisao Manchester United, isto je to pošlo za rukom i Sportingu, koji je večeras na Etihadu priredio senzaciju . Istina, Manchester je pobjedio, ali njihova pobjeda bila je pirova. Rezultat od 3:2 nije bio dovoljan za izabranike Roberta Mancinija kako bi se našli među osam najboljih timova Europa lige.

Utakmica po samom početku nije mnogo obećavala. Naručito nakon što je Sporting otišao na odmor sa 0:2.

S obzirom da su u utakmicu ušli sa deficitom od jednog gola, tim Roberta Mancinija nije krenuo u ofanzivnijoj varijanti. Igrači domaćih ponašali su se na terenu kulerski. Ipak, stvorili su prvi šansu na utakmici. Nakon 10 minuta igre, Silvin centaršut odsjeo je na nogu Adama Jonhsona, koji je pokušao poluvolejom gađati donji kut Patricija, ali je lopta protutnjala pored gola.

U 33. minuti susreta, Etihad je ostao zaleđen. Barem veći dio sjajne manchesterske građevine. Nakon što je Balotelli skrivio faul na razdaljini na nekih 23 metra, slobodni udarac izveo je Fernandez, koji je sjajnim udarcem prevario Jo Harta, 0:1.

Već tada su Građani bili na rubu eliminacije, a šanse su im otpisane samo sedam minuta kasnije. Nakon sjajne akcije, Wolfswinkel je ubacio loptu u mrežu Harta, 0:2.

Rezultat definitivno nije odgovarao Mancinijevoj klapi. Izmjene su bile sasvim logičan slijed, ali nikako nije razumljivo da Adama Jonhosna zamjeni Nigej de Jong!? No, kada je Italijanski stručnjak shvatio da doživljava brodolom, ubacio je u igru najprije Džeku, a potom i Nasrija. Ulazak našeg reprezentativca te Samira Nasrija unijeli su živost u ekipu Manchester Citya.

Pogodak Aguera u 60. minuti djelovao je kao stimulans za malo hrabriju igru domaćih, kakvu bi relano prema imenima u ekipi trebali imati u kontinuitetu.

No, nakon što je Balotelli hladnokrvno pogodio sa bijele tačke, znalo se da nas očekuje dramatična završnica. City je u 82. minuti susreta proekrenuo rezultat u svoju korist. Kolarov je izveo korner, najprije Džeko se istakao u skoku, da bi Aguero završio započeto, 3:2.

Najbolju šansu za prolaz dalje tim Roberta Mancinija imao je u posljednjim trenucima susreta. Kako je kocka već ranije bila bačena, u šesnaesterac lisabonske ekipe pritrčao je i Jo Hart. Umalo da upravo on bude junak večeri. Šutirao je glavom, ali Patricio je teškom mukom zaustavio taj udarac, koji je ipak protutnjao svega nekoliko centimetara pored desne stative.