Izdvojeno Nogomet Sport

Drama na Grbavici: Željo u ludoj utakmici prosuo bodove

Željezničar i Zrinjski odigrali su dramatičan meč na Grbavici. Na kraju je rezultat glasio 3:3. Vodio je Željo 2:0, ali su gosti uspjeli preokrenuti na 3:2. Plavi su se brzo vratili na 3:3, ali nisu imali snage da dođu do pobjede. Evidentno je da se tim sa Grbavice nalazi u krizi.

Prvo poluvrijeme je ponudilo slab nogomet. Željo je imao terensku incijativu, ali bez nekih većih prilika. S druge strane, Mostarci su se dobro branili i brinuli više o svom nego protivničkom golu. Ipak, Plemići su pokleknuli u finišu prvog dijela

Počelo je udarcem Svrake u 5. minuti,ali je lopta otišla pored gola. U 12. Minuti je Smajić pronašao Adilovića koji se spetljao. Lopta je došla do Zebe koji je bio neprecizan. U 15. minuti Adilović se našao u dobroj prilici, ali napadač plavih je slabo šutirao u Melhera.U periodu od 30. do 33. minute Zeba je dva puta pokušao iz slobodnjaka, prvi put je pucao u živi zid, a drugi put mu je udarac odbranio Melher.

I kada se činilo da će se na poluvrijeme otići bez golova, plavi su poveli. Zeba je izveo slobodan udarac, a najviši u kaznenom prostoru Mostaraca je je Bogičević, koji je donio veliko slavlje na Grbavici.  Na poluvremenu je došlo do nerede na tribini gdje su bili smješteni navijači gostiju. Specijalci su bili nemilosrdni prema njima, a veoma brzo su ih istjerali sa stadiona. Još se ne zna zbog čega je došlo do nereda.

Početkom drugog dijela isti scenarij kao kod prvog gola. Igrala se 47. minuta kada je Zeba ponovo pogodio u glavu Bogičevića, koji je loptu poslao iza leđa Melhera. Samo 4. minute kasnije Zrinjski se vraća u život. Džidić je sjajno izveo slobodnjak, prebacio živi zid i matirao Karića. Četiri minute nakon što je ušao u igru, Žuržinov je u  šokirao Grbavicu u 59. minuti i poravnao rezultat na 2:2.

Četiri minute kasnije veliki preokret Mostaraca. Markić je iskoristio grešku veznog reda domaćina i matirao Karića. Dvije minute kasnije Bogičević je mogao do hat-tricka ali iz dobre situacije je pucao pored gola. U 66. minuti 3:3. Šunjić je skrivio penal i zaradio drugi žuti karton i isključenje. Zeba je bio siguran. Do kraja prava opsada gola Mostaraca.

U 72. minuti Zebin udarac je odbranio Melher, a tri minuta kasnije tri šanse za Želju u jednom napadu. U šansi su se našli Zeba, Svraka i Adilović, ali lopta nije htjela u gol. Do kraja pritisak domaćih, ali nije bilo promjena.

Željezničar – Zrinjski 3:3
Stadion Grbavica. Gledalaca: 2.000. Sudija: Rober Zrilić. Strijelci: 1:0 Bogičević (40), 2:0 Bogičević (47), 2:1 – Džidić (51), 2:2 – Žuržinov (59), 2:3 Markić (63), 3:3 – Zeba (66)  Žuti kartoni: Bogičević, Selimović, Kvesić, Smajić (Željezničar), Šunjić, Popović, Markić, Kutalija (Zrinjski). Crveni karton: Šunjić.
Željezničar: Karić, Marković, Stanić, Gerhardt, Bogičević, Savić, Svraka (od 79. Kvesić), Selimović, Adilović (od 80. Ramić), Smajić, Zeba.
ZRINJSKI: Melher, Šunjić, Džidić, Duro, Marjanović (od 90. Sušić), Pehar (od 76. Kutalija), Živko (od 55. Žuržinov), Miličević, Stojkić, Markić, Popović.

SCsport/Informer.ba