Sport Udarno

Dvostruko slavlje na Grbavici: Jesenja titula i 25 godina postojanja Manijaka!

Sve do 90 minute večerašnje utakmice Željezničara i Širokog Brijega činilo se da je jesenja titula bordo-bijela

Željezničar je ostvario pobjedu u okviru 15. kola BH Telecom Premijer lige Bosne i Hercegovine. , ali je Samir Bekrić pogotkom u sudijskoj nadoknadi iz penala donio jesenju titulu na Grbavicu (2:1).

Veoma dobro prvo poluvrijeme počelo je prilikom Šilića u 2. minuti., čiji je udarac na vrijeme izblokiran. Širokobriježani su sve češće bili pred golom Željezničara, koji je njihove napade na vrijeme zaustavljao. Prvu veliku priliku za domaće imao je Jamak u 9. minuti kada je sa nekoliko metara poslao loptu preko gola. Gosti iz Širokog Brijega mogli su doći u vodstvo u 14. minuti nakon greške Zolotića, ali je Stanić na vrijeme intervenisao i loptu glavom ispucao iz svog šesnaesterca.

Poslije jednog lošeg šuta Selimovića u 16. minuti, Bekrić je imao najbolju priliku, ali se na kraju spetljao. Gužva u šesnaestercu gostiju nastala je u 24. minuti, a pokušali su Selimović i Adilović. Lopta je u ruku pogodila Zlomislića, te su zbog toga domaći igrači protestvovali i tražili najstrožiju kaznu, ali Valjić je samo na to odmahnuo rukom.

Spektakl na južnoj tribini Grbavice uslijedio je u 26. minuti. Slavilo se 25 godina postojanja Manijaka. Valjić je prekinuo utakmicu na dvije minute zbog bakljade. Novu veliku priliku Bekrić je imao u 38. minuti. Sjajno ga je proigrao Jamak, a veznjak Željezničara poslao je loptu kroz noge Bilobrku, ali ju je golman Širokog uspio spriječiti da uđe u gol.

U prvom poluvremenu samo su nedostajalo golovi. Odmah na početku drugog poluvremena Željezničar je krenuo furiozno. U prvom napadu Adilović je “iskopao” jednu loptu, koja dolazi do Svrake, a reprezentativac Bosne i Hercegovine šalje ju u mrežu. Uslijedila je odmah nova bakljada navijača Plavih na južnoj tribini. Duži period se igralo na visokom nivou, ali bez velikih prilika, a onda je uslijedio šok za domaće.

Ljubić je u 62. minuti prizemno centrirao sa desne strane, a Antolović je odbio loptu do Šilića, kojem nije bilo teško da izjednači rezultat. Nedugo nakon toga veliki promašaj Svrake. Željezničar je mogao doći ponovo do vodstva, ali je veznjak Plavih sa pet metara šutirao preko gola. Željezničar je imao apsulutnu incijativu u nastavku utakmice. Pokušavali su Bogičević, Bekrić, Adilović…

Valjić je u sudijskoj nadonkadi pokazao na bijelu tačku nakon što je Džidić igrao rukom u svom šesnaestercu. Siguran izvođač sa bijele tačke bio je Bekrić, koji je jesenju titulu donio na Grbavicu.

Željezničar – Široki Brijeg 2:1

Strijelci: 1:0 Svraka (47), 1:1 Šilić (62), 2:1 Bekrić (909. Stadion: Grbavica. Gledalaca: 7000. Sudija: Ognjen Valjić. Žuti kartoni: Jamak (od 90. minute Hodžić), Bekrić (Željezničar), Džidić (Široki Brijeg).
ŽELJEZNIČAR: Antolović, Kvesić, Bogičević, Zolotić, Adilović (od 81. minute B. Čolić), Stanić, Selimović (od 90. minute Hodžić), Vasilić, Svraka, Jamak (od 90. minute Tomić) i Bekrić.
ŠIROKI BRIJEG: Bilobrk, Džidić, Ljubić, Ješe, Šilić (od 78. minute Kordić), Wagner, Zlomislić, Serdarušić, Ivanković (od 89. minute Kožul), Barišić (od 63. minute Marić) i Marković.

SCsport/Informer.ba