Nogomet Sport Udarno

Džeko, Miske i Ibišević ispisali historiju

Nogometna reprezentacija BiH furiozno je krenula u kvalifikacije za SP 2014. godine u Brazilu. Iako smo igrali protiv Lihtenštajna, Zmajevi su pokazali da će biti jedni od favorita za prva dva mjesta. Džeko je zabio tri, baš kao Ibišević, a Misimović je dodao dva

Zmajevi su pokazali su karakter i ozbiljnost protiv autsajdera u našoj grupi. Iako je selektor Sušić naglašavao da bi bio zadovoljan sa dva postignuta gola, njegovi izabranici su ga iznenadili, te su zabili osam komada. Ova pobjeda od 8:1 je najveća u historiji u historiji našeg reprezentativnog nogometa nakon onih 7:0 protiv Estonije 2008.godine. U utorak igramo protiv Latvije, koju čeka pakao na Bilinom polju.

Do 18.minute gotovo da se ništa nije dešavalo. Onda su naši prvi put ozbiljnije zaprijetili i to preko Misimovića. Ibišević ga je pronašao na nekih pet metara od gola, a Zvjezdan Misimović je glavom šutirao preko gola. Tri minute kasnije u poluprilici je Vršajević, kojeg je pronašao Džeko, ali njegov udarac je iako nije trebao ukrotiti Jehle. U 25.minuti Džeko iz dobre situacije šutira pored gola. I onda je uslijedio uragan.

U 26.minuti vodimo. Salihović je sjajno prodro po lijevoj strani, uputio prizeman centaršut na nekih 11 metara, a na pravom mjestu je Misimović koji pogađa desni ugao domaćeg gola. To je Misketu bio 22.gol u najdražem dresu. Pet minuta kasnije, majstorija Misimovića. Bila je to sjajna akcija sa Pjanićem, a veznjak Dinama sjajno vara jednog igrača i pogađa nebranjeni dio Jehleovog gola. Bio je to 23.gol za Misimovića, koji je tako prestigao Bolića koji na svom kontu ima 22 gola u dresu BiH i u tom trunutku bio najbolji strijelac u historiji BiH.

Ipak, tu se Zmajevi ne zaustavljaju. U 33.minuti je već 3:0. Misimović je ovaj put bio asistent, a strijelac Vedad Ibišević, koji glavom pogađa za veliko slavlje na tribinama. Nije se dugo čekalo da se ponovo zatrese mreža Lihtenštajna. Igrala se 40.minuta kada je Salihović pronašao svog bivšeg igrača iz Hoffenheima, a Vedo po drugi put glavom pogađa mrežu domaćih.

Kako smo završili prvi dio, tako je počeo i drugi. Već u 46.minuti je 5:0, a ovaj put je nišanske sprave podesio naš najbolji igrač Edin Džeko, koji iskosa sa strane pogađa mrežu domaćina. Ovo je našem dijamantu bio 22.gol u dresu BiH.

Tri minuta kasnije Salihovićev slobodnjak vadi jedan od igrača Lihtenštajna. U 58.minuti najbolja šansa za domaće. Burgmeier je bio u sjajnom solo prodoru, ali je na kraju prebacio Begovićev gol. U 60.minuti Lihtenštaj ipak smanjuje. Mathias Christen je izbjegao ofsajd zamku i iz drugog puta matirao Begovića. Ipak, brzo je uslijedio odgovor i to u 64.minuti. Džeko je bio najveći u skoku, te glavom matirao golmana i odbrambene igrače domaćina. Tako je napadač Cityja postigao svoj 23.gol u najdražem dresu, te prestigao Bolića i izjednačio sa Misimovićem. To nije bilo sve od našeg Dijmanta. U 81.minuti na asistenciju Ibiševića je pogodio po treći put, što je značilo da je od večeras najbolji strijelac u historiji BiH sa 24 gola. Dvije minute kasnije na scenu stupa sjajni Ibišević, koji majstorski pogađa za 8:1. U strijelce se mogao upisati i Vršajević u posljednjim sekundama, ali je njegova lopta otišla pored gola.

Lihtenštajn – BiH 1:8
Stadion Rheinpark u Vaduzu. Gledalaca: 5.000. Sudija: Marco Borg (Malta). Strijelci: 0:1 Misimović (26), 0:2 Misimović (31), 0:3 Ibišević (33), 0:4 Ibišević (40), 0:5 Džeko (46), 1:5 Christen (60), 1:6 Džeko (64), 1:7 Džeko (81), 1:8 Ibišević (83).
Lihtenštajn: Jehle, Oheri, Kaufmann, Quintas, Stocklasa, D. Hasler (od 89. Eberle), Burgmeier, Flatz (od 46. Christen), Erne, N. Hasler, Polverino
BiH: Begović, Spahić, Šunjić, Vršajević, Pjanić (od 78. Vrančić), Ibišević, Misimović (od 78. Svraka), Džeko, Salihović, Zahirović (od 78. Ibričić), Vranješ.

SCsport/Informer.ba