Izdvojeno Nogomet Sport

Džeko zabija svakih 55, a Ronaldo svake 84 minute!

Cristiano Ronaldo ili Edin Džeko? Prvi je skuplji (za sebe bi sigurno rekao da je i ljepši), ali po učinku na terenu to se ne bi moglo zaključiti. Ovo pitanje posljednjih dana je i glavna tema u svim sportskim krugovima naše zemlje, ali i šire. Sudar BiH i Portugala u baražu za Evropsko prvenstvo 2012. godine u prvi plan gurnuo je «duel» dvojice briljantnih napadača.

Iakoje prva portuglaska zvijezda odigrao više utakmica i postigao više golova, statistički gledano u nacionalnim šampionatima svojih zemalja, učinkovitiji je naš Edin Džeko! Naime, gledajući prosjek, Džeko protivničkog golmana u Engleskoj matira svakih 55 minuta. Sa druge strane, Ronaldo se u listu strijelaca upisuje svakih 84 minuta i 20 sekundi.

Džeko je u dosadašnjih deset kola šampionata Engleske postigao devet golova, a upisao je osam nastupa. Šest utakmica je počeo u startnoj postavi (Swansea, Bolton,Tottenham, Fulham, Everton, Wolverhampton), dva puta je ušao s klupe (Blackburn i ManchesterUnited), a dva puta nije ulazio u igru (Wigan i Aston Villa).

Od devet pogodaka, tri puta su to bili golovi za vodstvo, a svakako da će Džeko posebno pamtiti dvije utakmice. Onu protiv Tottenhama, kada je četiri puta matirao protivničkog golmana, te posljednji gradski derbi protiv Manchester Uniteda u kojem je sa dva gola zapečatio sudbinu gradskog rivala.

Sa druge strane, Ronaldo je od deset odigranih utakmica u devet bio starter (Real Zaragoza, Getafe, Racing Santander, Rayo Vallecano, Espanyol, Malaga, Villarreal i Sociedad), a jednom je ušao s klupe (Levante). Zanimljivo, Ronaldo je svih deset golova postigao na četiri susreta. U tri meča upisao je hat-trick (Zaragoza, Rayo Vallecano i Malaga). Dva puta je postizao prve golove na utakmici, a tri puta je bio satrijelac iz jedanaesteraca.

Obojica otvorili sezonu golovima
Manchester City i Real Madrid uvod u sezonu imali su u utakmicama Superkupa Engleske i Španije. Oba tim izgubili su prvi trofej od ljutih rivala, Uniteda i Barcelone, ali su i Džeko i Ronaldo bili strijelci za svoje timove. Podsjetimo, City jeporažen od Uniteda rezultatom 2:3, dok je Barcelona bila bolja od Reala ukupnim rezultatom 5:4 (2:2 i 3:2).

 

SCsport/Informer.ba