Sport Tenis

Džumhur Vs. Federer: Teniser rođen u ratnom Sarajevu protiv giganta sa 17 Grand Slam titula

Treće kolo Roland Garrosa u petak, 29. maja, donijet će duel slavnog Švicarca Rogera Federera, drugog tenisera svijeta i najbolje rangiranog igrača iz Bosne i Hercegovine Damira Džumhura, 88. sa ATP rang liste.

 

Sudar je to Davida i Golijata. Mladić rođen 20. maja 1992. godine u tada ratnom Sarajevu ispunio je dječački san i igrat će meč karijere protiv najboljeg tenisera svih vremena, i to u šesnaestini finala drugog Grand Slama sezone.

– Džumhur rođen pod granatam i snajperskim hicima –

Dok je Federer rođen i odrastao u jednoj od najidealnijih zemalja svijeta – Švicarskoj, u kojoj je imao bezbrižno djetinjstvo i vrhunske uslove za razvoj teniske karijere, Džumhur je prvi put progledao u sarajevskom porodilištu u trenucima kada su srpske vojne i paravojne formacije granatirale bolnicu. Na ovaj svijet Damir je došao u danu u kojem su artiljerijskim hicima sa obližnjih brda srpske oružane grupe  zapalile i do temelja uništili Olimpijsku „Zetru“, dvoranu u kojoj je sedam godina kasnije počeo prve prave teniske korake. Simbolično 23 godine nakon užasnog 20. maja 1992. u opkoljenom glavom gradu BiH jedna od sarajevskih beba heroja, koja je imala sreću da ne bude ubijena u porodilištu na prvoj liniji fronta, postala je istinski svjetski sportski, teniski heroj, analizira Anadolu Agency (AA).

„To su bili izuzetno teški dani. Bili smo porodica sa Grbavice i morali smo napustiti okupirani kvart, što smo i učinili 4. maja 1992. godine, odakle sam direktno otišla u porodilište. To jutro, nakon granatiranja tadašnje ulice Rave Jankovića, danas Behdžeta Mutevelića, kod Bristola, bile su naše snage koje su me prihvatile sa Grbavice i ušla sam u vozilo da nekako dođem do porodilišta. Pucao je snajper, padale su granate. Bilo je to nevjerovatno iskustvo. Sjećam se vozača Crvenog križa koji mi je tada rekao: ‘Vi ste jako sretna majka što nas ništa nije pogodilo’. Možda to nosi svu Damirovu sreću u životu“, istakla je za Anadolu Agency Žaneta Džmuhur, nakon prošlogodišnjeg Damirovog uspjeha i plasmana u treće kolo prvog Grand Slama sezone Australian Opena, dodavši:

„Svi dani do njegovog rođenja u porodilištu bili su izuzetno teški, jer smo ih većinom provodili u skloništima sa puno straha i neizvjesnosti. Sa prozora sam gledala kako gori ‘Zetra’. Gledala sam konvoje majki sa bebama koji su izlazili iz Sarajeva i pitala se da li sam i ja trebala to učiniti…“

Damir Džumhur bio je jedna od posljednjih beba prije evakuacije svih iz sarajevskog porodilišta, koje je u maju 1992. bilo pod konstantnom vatrom snajperista i projektila granata koje su na zgradu ispaljivali zločinci među srpskim vojnicima.

Otac Nerfid, koji je tada radio u Konjicu (gradu udaljenom oko 60 kilometara od Sarajeva, op.a.), 19. aprila 1992. je otišao na radno mjesto odakle se nije mogao vratiti u opkoljeni grad.

„Tata je svog sina prvi put vidio 19. januara 1993. godine. Preko Aerodromskog naselja ušao je nekako u Sarajevo da bismo bili zajedno. Bilo je prilika da izađemo iz Sarajeva, ali nekako nas je tu držalo i nismo se htjeli razdvajati kao porodica. Pretpostavljam da smo napravili najbolji izbor“, kazala je mama Damira Džumhura.

Po završetku rata 1996. godine Džumhuri se vraćaju u svoj dom na oslobođenoj, u Kanton Sarajevo reintegrisanoj Grbavici. Ipak, prvi kontakt s tenisom Damir Džumhur je imao sa dvije godine, još tokom rijetkih primirja u ratu 1994. godine.

„Neno (nadimak Žanetinog supruga, op.a.) je bio strašno veliki fan tenisa i to je normalan slijed okolnosti. Jako mnogo se njime rekreativno bavio i 1994. godine, u ono vrijeme kada su ratna dejstva bila malo oslabljena u Sarajevu. Organizovao je prvu tenis školu na Zetri na vanjskim terenima. Kao porodica smo tamo dolazili u ljetnom periodu, dok je bilo finog vremena. Damir je tu kao dvogodišnje dijete sakupljao loptice. Tu, naravno, ne može se govoriti o njegovom pravom interesu za tenis, a o ozbiljnijim koracima počelo se pričati 1995. godine, kada je moj suprug počeo sa tenis školom u prostorijama Druge gimnazije u Sarajevu. Sa ozbiljnim treninzima Damir je počeo u drugoj polovini 1997. godine već sa pet i po godina. No, oni pravi treninzi, sa pravim karakteristikama, na pravom terenu, sa svim dimenzijama, itd… desili su se ustvari kada je obnovljena Zetra“, ispričala je Žaneta Džumhur.

– Roger Federer zaradio 90.231.144 dolara –

Damirova karijera išla je uzlaznom putanjom iako je trenirao u oskudnim uslovima bez pomoći države i oslanjajući se na entuzijazam oca ujedno i trenera. Nakon što je svijet zadivio u januaru prošle godine na Australian Openu dodatno i nezadrživo  napreduje. Da uspjeh iz Melburna nije bio slučajnost, odnosno svjetski kvalitet definitivno potvrdio je proteklih dana na Roland Garrosu eliminacijom u prvom kolu Rusa Mikhaila Youzhnyja, nekada osmog sa ATP rang liste, danas 68. i juče u drugom takmičarskog krugu Kipranina Marcosa Baghdatisa. U karijeri Džumhur je, prema podacima ATP-a, zaradio 380.938 američkih dolara.

Najbolji „ranking“ ostvario je 4. maja ove godine kada je bio 81. Osvajao je Challangere i Futures turnire, kao i bronzanu medalju na Ljetnim omladinskim olimpijskim igrama u Singapuru.

Džumhurov naredni protivnik, Federer, rođen je 8. avgusta 1981. godine u blagostanju Bazela. Godinama je u vrhu profesionalnog tenisa. Osvajao je brojne trofeje, između ostalog 17 Grand Slam titula iz 24 finala, što je najviše ikada u muškoj konkurenciji. On je jedan od sedam tenisera kojima je pošlo za rukom osvojiti sva četiri Grand Slama. Četiri godine zaredom proglašavan je najboljim svjetskim sportistom, a ukupno osvojio je impresivnih 85 ATP turnira. Zaradio je 90.231.144 dolara, piše Anadolu Agency.

 

Informer.ba