Izdvojeno Košarka Sport

Emir Preldžić će igrati za Tursku

Košarkaški savez Bosne i Hercegovine prisiljen je na kapitulaciju. Kako je objavljeno na zvaničnoj internet-stranici Evropske košarkaške federacije (FIBA Evropa), predsjednik Turskog saveza (TBF) Turgaj Demirel (Turgay) potvrdio je da će Emir Preldžić nastupati za ovu državu na Evropskom prvenstvu krajem avgusta u Litvaniji.

Turgaj je izjavio da je TBF dobio dozvolu da registrira Preldžića kao svog košarkaša, pokazavši zavidno umijeće da igraču koji je rođen u BiH, a potom nastupao za Sloveniju, ishodi tursko sportsko državljanstvo, naravno uz asistenciju FIBA-e.

KSBiH je tako ostao kratkih rukava iako je, prema propisima te iste FIBA-e, promjena sportskog državljanstva dozvoljena samo ukoliko se igrač vraća u reprezentaciju države svog porijekla, u Preldžićevom slučaju u BiH. No, pokušaji KSBiH da vrati Preldžića nisu uspjeli ni 2009. ni ove godine.

Preldžić (24 godine, 206 centimetara) od 2007. je član najboljeg turskog kluba Fenerbahče Ulkera. Prethodno je igrao za slovenske ekipe Slovan i Triglav, a karijeru je počeo u zeničkom Čeliku.

Turski selektor Orhun Ene već je uvrstio Preldžića na spisak kandidata za EP, na kojem će nastupiti i naša reprezentacija.

Dvostruka igra KS Slovenije

Odluci FIBA-e, koja sama po sebi predstavlja presedan i pokazuje da, očito, postoji podjela na ravnopravne i ravnopravnije federacije, prethodilo je, kada je riječ o KSBiH, također nekorektno ponašanje Slovenskog saveza.

Slovenci su u posljednje tri godine odbijali bilo kakav razgovor s KSBiH o Preldžiću, ali su, zato, dali dozvolu turskoj federaciji, koja je, za razliku od KSBiH, očito imala prave pregovaračke adute.

 

 

Dnevniavaz.ba/Informer.ba