Izdvojeno Košarka Sport

Evropsko prvenstvo: BiH poražena od Grčke 76:67

Naša reprezentacija je očekivano ovogodišnji Eurobasket otvorila porazom od objektivnog jače reprezentacije Grčke. Naši momci su poraženi sa rezultatom 76:67, a zanimljivo je da su na poluvremenu imali prednost od 34:31.

Prvo poluvrijeme u potpunosti je pripalo našim košarkašima. Od samog starta naši su imali prednost koju su uspjevali sačuvati sve do odlaska na odmor.

U prvom periodu nakon uvodnih 5:3 za nas, za tri poena precizan je bio Domercant, nakon čega je šut izvana stao. Na mlin nam nije išao ni bonus koji smo ispunili već nakon pet minuta, a skok u odbrani bio očekivano jako loš. Ipak igra je bila za prolaznu ocjenu, čemu najbolje svjedoči rezultat prvog perioda, 17:15 u korist naših košarkaša. Posebno raspoložen u ovom periodu bio je Elmedin Kikanović.

Drugu četvrtinu trećom tricom za nas otvorio je Nemanja Gordić, a Graci se nakon serije naših grešaka koševima Ramosa vraćaju na pola koša zaostatka. Naši ni tada nisu klonuli, čak šta više prednost su održali sve do kraja poluvremena. Sredinom drugog dijela treću ličnu grešku napravio je Mirza Teletović, zbog čega ga je selektor Hadžić izvukao iz igre. Sa tri lične prvi period okončao je i Goran Ikonić. Na poluvrijeme se otišlo s rezultatom 34:31 u korist naših košarkaša.

Da je treći period naša velika slabost pokazalo se i ovaj put. Iako smo ga otvorili trojkom Vasiljevića, u ovoj četvrtini jednostavno nam ništa nije išlo od ruke, pa smo izgubili i prednost koju smo konstantno imali u prvom poluvremenu. Ponovo je zakazao defanzivni skok, a šut za tri poena bio očajan. Čak smo u finišu u četiri navrata imali otvoren šut za 51:50, i svaki put promašili. Prednjačio je Mirza Teletović sa ukupno osam promašenih pokušaja bez pogotka iz vana.

U četvrtom periodu nakon svega tri minute igre se vraćamo u život. Prvo je trojku pogodio kapiten Bajramović, a za zaostatak od svega pola koša odmah u sljedećem napadu pogađa Domercant. Ipak nakon toga Grci kao da su se razljutili pa ulaze u munjevitu seriju koja ih odvodi na plus četrnaest. Treba reći da su svemu tome kumovale i pomalo čudne odluke sudija, većinom na stranu Grčke, ali i tehničke pogreške naših igrača. Na kraju je završilo kada se sve sabere i oduzme, sa previsokih 76:67. Naši momci se na otvaranju Eurobasketa nisu obrukali, pružili su častan otpor super jakim Grcima, ali ne možemo da se ne otmeo dojmu da uz malo više hrabrosti možemo na kraj izaći i sa reprezentacijama poput Grčke.

Najefikasniji u našem timu bio je Elmedin Kikanović sa 15 poena, tri više od Nemanje Gordića. NA drugoj strani po 13 poena ubacili su Zisis i Calathes.

Grčka: Xanthopoulos 2, Bourousis 12, Zisis 13, Vasileiadis, Calathes 13, Fotsis 9, Papanikolaou 5, Mavroeidis, Bramos 10, Koufos 10, Sloukas, Kaimakoglou 2.

BiH: Gordić 12, Nešović, Jazvin, Ikonić, Milošević, Bavčić, Vasiljević 9, Kikanović 15, Teletović 6, Domercant 7, Đedovic 8, Bajramović 9.

SCsport/Informer.ba