Izdvojeno Nogomet Sport

FIFA: “Slučaj Sion” prijeti svijetskom sportu

Švicarski klub Sion izazvao je haos, pokrenuvši borbu pred civilnim sudom nakon što mu je zabranjeno učešće u ovosezonskoj Euroligi UEFA, tvrdi Međunarodna fudbalska federacija (UEFA).

Sion je izbačen iz takmičenja, a njegovo mjesto preuzeo je klub koji su eliminirali u kvalifikacijama, škotski Seltik. Prema Evropskoj fudbalskoj asocijaciji (UEFA), Švicarci su nastupili s igračima koji nisu smjeli igrati.

Sporni igrači

No, civilni sud u Švicarskoj procijenio je da su šestorica spornih igrača, koje je Sion angažirao prije početka sezone, imali pravo nastupa. Odluku na tužbu Siona u srijedu bi trebao objaviti i Sportski arbitražni sud u Lozani (CAS).

FIFA, koja rijetko komentira sudske procese do pravosnažnosti presude, sada je izdala saopćenje u kojem naglašava da su “švicarski fudbal i autonomija sporta već pretrpjeli enormnu štetu”.

Struktura sporta je u opasnosti. Ovakve stvari uzrokuju haos. Ukoliko bi klubovi išli na lokalni sud kad god se ne slažu s nekom odlukom, međunarodni fudbal više ne bi postojao” – izjavio je šef Pravnog odjela FIFA-e Marco Villiger.

Odbačene žalbe

Sion je FIFA kaznila zabranom angažiranja novih igrača u dva prijelazna roka nakon neregularnosti iz 2008. prilikom transfera jednog golmana iz Egipta.

Žalbu Siona odbacili su i FIFA i CAS, a propao je i slučaj pred Vrhovnim sudom Švicarske. Presuda je konačno postala pravosnažna prošle godine. U Sionu su vjerovali da je kazna istekla ovog ljeta, kada su doveli spornih šest igrača, ali je FIFA saopćila da su sankcije i dalje na snazi.

Zabranu je izrekla i Švicarska liga (SFL), ali je, nakon Sionove tužbe sudu u Martiniju i odluke u korist kluba, SFL promijenio odluku i ukinuo suspenziju igračima uprkos protivljenju FIFA-e, piše Dnevni avaz.

Na udaru i MOK

Problem u ovom slučaju jeste činjenica da i FIFA i Međunarodni olimpijski komitet (MOK) imaju sjedišta u Švicarskoj i da njihove odluke mogu biti predmet rasprave na lokalnim sudovima.

U opasnosti je ne samo fudbal nego i sport općenito” – kaže predsjednik Švicarskog fudbalskog saveza Peter Gillieron.

Posljednja nada FIFA-e je da će Vrhovni sud Švicarske poništiti odluku niže instance.

 

Informer.ba