Izdvojeno Nogomet Sport

FK Sarajevo: Mečevi se rješavaju na ”zelenom stolu”

Upravni odbor FK Sarajevo konstatira da prvenstvo nije regularno, a kao dokaz tome su dešavanja u Travniku, Trebinju, Banjoj Luci i Sarajevu, navedeno je u saopćenju pristiglom iz FK Sarajevo.

Upravni odbor ovog sarajevskog kluba pojašnjava da su “nacionalizam, huliganstvo, svakoliko mešetarenje u koje je umiješana i sudijska organizacija, nažalost postali stil i metod rada, pravilo po kojima se odvija prvenstvo u fudbalu u BiH”.

Kao primjer, Upravni odbor navodi suđenje na utakmici između FK Sarajevo i NK Široki Brijeg odigranoj 24. septembra.

”Iz kola u kolo dešavaju se incidenti u koje je duboko involvirana i sudijska organizacija. Mečevi se rješavaju za “zelenim stolom”. Stiče se utisak da se već zna ko će biti prvi. Zbog koga se igra fudbal u BiH!? Da li zbog ispoljavanja najnižih nacionalnih i huliganskih nagona, pojedinih sudija, menadžera, funkcionera’‘, stoji u saopćenju.

Nepostojanje odgovornosti za odluke i mizerno blage kazne za počinioce, smatra Upravni odbor FK Sarajeva, samo podhranjuju idući slučaj.

”FK Sarajevo je učinio dosta napora da u organizacijskom i kadrovskom smislu da u fer i sportskoj borbi pokuša dostići najviše sportske domete u takmičenju. Kada su pojedinci shvatili da mislimo ozbiljno i kada su “oni koji određuju ko će biti šampion” shvatili da mislimo ozbiljno, krenula je sudijska lakrdija. U dvije utakmice, poništena su nam tri regularna gola, dva protiv Leotara i jedan protiv Širokog Brijega”, podsjećaju iz sarajevskog kluba.

Na FK Sarajevo je, zaključuju iz ovog kluba, pokrenuta “očita sudijska haranga organizirana u nacionalnim centrima političke moći s ciljem da se FK Sarajevo skine sa čelne pozicije u šampionatu”.

”FK Sarajevo ubuduće neće dozvoliti nikakve radnje na svoju štetu. Ukoliko se pojave na bilo koji način rasisitičke i nacionalističke parole i transparenti kao i skandiranja kojima se veličaju ratni zločinci, FK Sarajevo će napustiti teren zbog raspirivanja i podržavanja huliganstva, šovinizma i naconalizma na stadionima, a shodno pravilima UEFA-e će tražiti registraciju utakmica u svoju korist”, poručuju.

Upravni odbor FK Sarajeva ističe da “ovaj klub neće plaćati ništa i nikoga osim onoga što je pozitivnim propisima predviđeno jer donatori i sponzori kluba ne odvajaju sredstva za te namjene”.

FK Sarajevo će ubuduće praviti analizu suđenja sa vještacima te struke te će, ukoliko bude osnova, podizati krivične prijave zbog očite zloupotrebe položaja i ovlaštenja i nesavjesnog obavljanja funkcije.

 

Fena/Informer.ba