Nogomet Sport

FK Sloboda od Vlade TK nije dobila ni marke

Vlada Tuzlanskog kantona danas je donijela odluku o raspodijeli 1,1 miliona KM za sportske kolektive i udruženja. U slučaju najstarijeg kluba na prostorima sjeveroistočne Bosne, tuzlanske Slobode, istorija se ponovila. I treću godinu za redom, bez obzira da li su u Kantonu ministri iz SDA ili SDP-a, klub sa Tušnja nije dobio niti jednu KM. Premijerligaš iz Gradačca, primjerice, inkasirat će 44.000 KM.

Zasigurno će iz Vlade TK podastrati isto obrazloženje kao i narednih godina, a to je da je račun Slobode blokiran, da Sloboda ne plaća obaveze prema državi i ono ili ono. Pa, je li samo FK Sloboda u ovoj zemlji u dubiozi, je li samo sloboda neredovan platiša ili ima i drugih klubova sa istim problemima. Naravno da ima, ali je očito općinska i kantonalna vlast predodredila Slobodu za odstrel. Ovakvim, po mnogima sramotnim odnosom, u pitanje se dovodi dalja egzistencija FK Sloboda, čiji je ugled ionako srozan i čija će sudbina, najvjerovatnije, biti poput one KK Sloboda, koja je voljom općinskih moćnika – ugašena.

Za svoj nekakav Savjet za sport, Vlada TK će izdvojiti 17.400 KM. Koga li samo savjetuju članovi tog tijela nije jasno, ali je jasno da se uopšte nisu oglasili kada je sa scene zbrisan ponos grada KK Sloboda. JU Stadion Tušanj, pored općinskih pola miliona KM, dobit će i kantonalnih80.000 KM, za realizaciju trenažnog procesa i programa “Vježbom do zdravlja”. Kada je riječ o trenažnom procesu na Tušnju onda valja reći kako prvotimci Slobode u pripremnom periodu nisu mogli trenirati na stadionu, jer im to nisu dozvolili rukovodioci JU Stadion Tušanj. Toliko o organizaciji trenažnog procesa, dok o programu “Vježbom do zdravlja” prvi put čujemo.

Dodijelit će se i 130.000 KM SKPC Mejdan, te 39.000 KM Savezu sjedeće odbojke, Sportski savez TK dobit će 33.900 KM itd.

Ovakvim odnosom i sa ovakvim mizernim sredstvima od 1,1 milioan KM nema budućnosti za sport u Tuzlanskom kantonu. Klubovi se gase iz dana u dan, a općinski i kantonalni dužnosnici nisu prepoznali suštinu problema.

SCsport/Informer.ba