Nogomet Sport Udarno

FOTO: Miske za veliko slavlje! Pala je Bjelorusija!

Počelo je ispitivanjem snaga u prvih dvadeset minuta susreta. U tom periodu igre, osim po jednog kornera na obje strane, ostali smo bez Sejada Salihovića. Nakon jednog oštrog starta od strane protivničkog igrača, Salihović je počeo da hramlje. Prije nego je izašao iz igre, Salihović je zaradio žuti karton. Umjesto veznjaka Hoffenheima, u igru je Safet Sušić poslao Semira Štilića.

Prva ozbiljnija prilika došla je u 14. minutu utakmice. Edin Džeko je nakon kornera probao glavom, ali je lopta otišla preko gola. Dvije minute kasnije Senijad Ibričić pokušao je volej udarcem sa dvadesetak metara, ali je lopta opet otišla van okvira gola Bjelorusa.

U tom periodu požutio je i igrač Bjelorusije Trubila. Bila je to najava „kartoniranja“ koje će odrediti daljni tok utakmice. Prvo je požutio bjeloruski dvojaca Shitov i Kalachev, a nakon njega engleski sudac Martin Atkinson opomenuo je i Borisa Pandžu.

U 34. minutu upravo je Pandža bio „krivac“ za to što smo u nastavku susreta zaigrali sa igračem više. Kalachev je u duelu s Pandžom tetaralno pao na sredini terena, a Englez ga bez razmišljanja „počastio“ drugim žutim kartonom. I, bjeloruska „črtvorka“ se laganim korakom uputila u svlačionicu.

Nakon tog detalja preuzeli smo totalno kontrolu utakmice, a Bjelorusi su prijetili iz kontri. Džeko je opet bio najbliži postizanju gola. Opet je pokušao glavom, ali je Trubila uspio loptu skrenuti u korner. Na drugoj strani, pred kraj prvog doijela bilježimo dvije opasne situacije. Prvo je Begović odlično intervenisao nakon udarca sa vrha šesnaesterca.

Umalo da skupo platimo manjak komunikacije između Asmira Begovića i Saše Papca. Ipak, dobro smo prošli, jer Bjelorusi nisu uspjeli presjeći dodavanje našeg golmana prema lijevom stoperu.

Na poluvrijeme se otišlo s početnih 0:0.

Odmah na startu drugog dijela Sušić je uveo Zvjezdana Misimović, umjesto Pandže. Misimoviću je trebalo nepuna dva minuta da Ibričiću pripremi zicer situaciju. No, veznjaku Lokotmotiva lopta je pobjegla pravo u ruke bjelourskog golmana.

U 55. minutu Džeko je proslavio gol, ali je na kraju shvatio da se uzalud radovao, Atkinson je ranije prekinuo igru i pokazao žuti karton Kornilenku.
Tri minuta kasnije umalo nas Kornilenko nije kaznio. Ipak, Rahimić je to stigao izblokirati.

U 64. minutu Sušić je napravio i treću izmjenu. Umjesto Ibričića u igru je poslao Ermina Zeca. Minutu kasnije Misimović je promiješao odbranu Bjelorusa, ali šutirao je tik pored gola.

U 74. minutu nismo uspjeli pogoditi praznu mrežu, Džeko je prošao bjeloruskog golmana, vratio loptu na penal, ali je ispred Misimovića intervenisala odbrana gostiju.

Šest minuta prije kraja utakmice na Bilinom polju drugi žuti karton dobio je Matrinovich, i to je bio drugi crveni za Bjeloruse. Martinovich je isključen jer je prethodno pokosio Džeku bez lopte.

I, u 87. minutu konačno su Bjelorusi kapitulirali. Fantastičan šut Zvjezdana Misimovića završio je iza leđa golmana Zevnova. Gol vrijedan baraža za Euro 2012.

BiH – Bjelorusija 1:0
Stadion Bilino polje. Gledatelja: 13.000. Sudac: Martin Atkinson (Engleska). Strijelci: 1:0 Misimović (87.). Žuti kartoni: Trubila, Shitov, Kalachev, Krnilenko, Martynovich, Dragun (Bjelorusija), Salihović, Pandža, Zahirović (BiH), Crveni karton: Kalachev (drugi žuti, 34. minuta)
BiH: Begović, Mujdža, Pandža (od 46. Mismović), Papac, Rahimić, Zahirović, Salihović (od 20. Štilić), Lulić, Ibričić (od 64. Zec), Medunjanin, Džeko. Selektor: Safet Sušić.
Bjelorusija: Zhevnov, Shitov, Martynovich, Verkhovtsov, Trubila, Kysliak, Kulchy, Kalachev, Putilo, Sitko (od 76. Voronkov), Kornilenko (od 72. Drahun). Selektor: Bernd Stange.

SCsport/Informer.ba