Izdvojeno Košarka Sport

Foto – Spektakularan doček u Skopju: Makedonci pozdravili junake Eurobasketa

Desetine hiljada ljudi dočekali su u Skoplju makedonsku košarkašku reprezentaciju, koja je na Eurobasketu u Litvi osvojila četvrto mjesto.

Iako su izgubili zadnje dvije utakmice na turniru, polufinale od starog i novog prvaka Europe Španije, temeča za bronzanuu medalju od Rusije, makedonski košarkaši dočekani su u svojoj domovini poput heroja.

Na aerodromu Aleksandar Veliki, košarkaše je pozdravilo oko 6.000 sunarodnjaka kojima je bio organiziran besplatan prijevoz. Potom se reprezentacija provozala turističkim autobusom na dva kata kroz čitav grad. Građani su na ulicama i na svojim kućama izvjesili zastave i navijačka obilježja crveno-žute boje.

Na središnjem trgu u Skoplju, nekoliko desetaka hiljada razdraganih Makedonaca slavilo je zajedno s košarkašima najveći uspjeh u povijesti te reprezentacije. Najviše ovacija dobio je naturalizirani Makedonac, odnosno Amerikanac Bo McCalebb, koji je s 235 koševa bio i prvi strijelac Eurobasketa ( po prosjeku drugi, jer je Francuz Tony Parker s ukupno 221 košem odigrao utakmicu manje), te je izabran u najbolju petorku prvenstva.

“Živjela Makedonija!”, pozdravio je McCalebb okupljene na makedonskom jeziku.

Slavlje je trajalo nekoliko sati. Pridružio mu se i sam državni vrh, uključujući i predsjednika Đorđa Ivanova, koji će i službeno primiti makedonske košarkaše…

Index/Informer.ba