Izdvojeno Nogomet Sport Udarno

Grobari bh. fudbala vraćaju se u N/FS BiH!

Na osnovu tzv. „mape puta“, pristigle u pisanoj formi iz FIFA i UEFA u N/FS BiH, grobari bh. fudbala vraćaju se u Savez! Saznaje SCsport.ba.

Svjetska i Evropska fudbalske federacije zahtijevaju od Komiteta za normalizaciju N/FS BiH da u što skorijem vremenu provedu izbore funkcionera, ali samo u državnom Savezu. To znači da će među ranije predloženim kandidatima iz kantonalnih, odnosno, područnih i entitetskih saveza u Izvršni odbor N/FS BiH na izbornoj Skupštini biti izabrani krivci za suspenziju N/FS BiH (Mile Kovačević iz Gradiške i FS RS, Josip Bevanda iz Širokog Brijega), kao i odgovorni za višegodišnji finansijski debakl  „bh. kuće fudbala“ (Sulejman Čolaković iz Zenice i Iljo Dominković, predsjednik NS Federacije BiH iz Orašja), itd…

Provjera kandidata

Nogometni / Fudbalski savez Hercegovačko-neretvanskog kantona ne bi imao predstavnika u IO, ako uskoro ne održe Skupštinu, što u Mostaru nisu učinili više od osam godina.

Prema  izvoru informisanja bliskom UEFA i N/FS BiH, u „mapi puta“ piše i da će uslijediti provjera ranije predloženih kandidata. Ukoliko pojedini ne bi ispunjavali uslove iz nedavno usvojenog novog Statuta (radi čega nam je ukinuta suspenzija) uslijedili bi hitni, novi izbori u njihovim kantonima u F BiH ili područnim savezima u RS. Prema novom Statutu N/FS BiH, oni koji su bili tri i više mjeseci u zatvoru ili protiv kojih se trenutno eventualno vodi krivični postupak pred nekim od sudova u BiH neće moći postati članovi IO N/FS BiH, pa bi bili zamijenjeni naknadnim izborima na lokalnom nivou.

Podsjetimo, na predstojećim izborima po prvi put bit će biran predsjednik u četverogodišnjem mandatu, te bi se na mjesto prvog čovjeka N/FS BiH mogli se vratiti Čolaković ili Dominković. Predsjedničke fotelje mogao bi se dočepati i Kovačević koji je ranije ultimativno odbijao ukidanje ukidanje Predsjedništva Saveza.

Komitet sa UEFA i FIFA u četvrtak

Zbog novonastale nimalo bezazlene situacije u četvrtak u jutarnjim satima, predvođen predsjednikom Ivicom Osimom, sjednicu će održati i Komitet za normalizaciju N/FS BiH. Sastanak će biti i priprema za sarajevski susret sa Evom Pasquier i Marcelom Benzom, izaslanicima FIFA i UEFA sa kojima će se Komitet sastati istog dana (23. juna) u poslijepodnevnim satima.

Ako se UEFA i FIFA ne vrate na stari kurs, odnosno ne ispune ranija obećanja da će suspendovanim članovima IO i svih odgovornima za suspenziju, te finansijsku dubiozu  N/FS BiH zabraniti rad u fudbalu, crno nam se piše.

„Mapa puta“? Ko je ovdje lud, mi ili međunarodna fudbalska zajednica, Sepp Blatter i Michel Platini!?

 

SCsport/Informer.ba