Izdvojeno Košarka Sport

Hadžić: Centri nisu dali ništa

Iza košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine još je jedan uvjerljivi poraz u pripremnom periodu pred Evropsko prvenstvo u Litvaniji, a treći u nizu nakon Grčke (62:87) i Poljske (68:87).

Makar i sa skromnom minutažom ponajboljeg igrača na planeti, NBA zvijezde Dirka Novickog (Nowitzki, igrao samo 16 minuta, postigao 9 poena), reprezentacija Njemačke je pred 10.000 gledalaca u Bremen areni savladala naš tim sa 86:64.

Neuvjerljiva igra

Šest dana uoči početka EP-a i meča s Grčkom naša igra i dalje “šepa”. Previše je defanzivnih padova, čak i naivnih ispadanja u odbrani, dok je napad jednodimenzionalan, bez skoro ikakve prijetnje sa centarskih pozicija.

“Centri nisu dali ništa, ali moramo znati da su Nijemci odlično pokriveni na tim mjestima. No, imamo i igrače koji mogu igrati leđima prema košu, kao što su Elmedin Kikanović, Ermin Jazvin, Kenan Bajramović, pa i Edin Bavčić, i na tome moramo insistirati. Bez tog segmenta, u ozbiljnoj utakmici nemamo šta tražiti” – kaže selektor Hadžić.

Među stvarima koje i pored poraza raduju Hadžića su solidne partije igrača koji do sada nisu imali značajniji učinak, kao što su plej Saša Vasiljević (13 poena) i šuter Goran Ikonić (11) te donekle igra u skoku (34-31). Dvocifreni je bio još Mirza Teletović (12), a solidan nastup pružio je i Nemanja Gordić (7 poena, 5 asistencija).

Okreću se Grcima

” To izgleda mnogo bolje nego ranije, ali još nije na nivou na kojem očekujem” – dodaje Hadžić.

Bh. ekspedicija iz Bremena jučer je autobusom produžila prema Ostendeu, gdje će već danas igrati protiv domaćina Belgije (“Sleuyter arena”, 20 sati), a potom će se preseliti u francuski Gravelin na posljednji pripremni meč (petak, 20.30 sati).

“To su još dvije teške utakmice koje će, pretpostavljam, kao i ovu, u Njemačkoj, voditi domaće sudije, što se može odraziti na konačni ishod. No, o tome ne želim razmišljati, mi se već počinjemo koncentrisati i pripremati za prvi meč na Evropskom prvenstvu protiv Grčke” – rekao je Hadžić za Dnevni avaz.

Nešović stiže u Litvaniju

Selektor kaže da bi se plejmejker Aleksej Nešović trebao priključiti reprezentaciji poslije utakmice s Francuskom.

” Nešović nije krenuo s nama zbog povrede, ali se osjeća mnogo bolje i, kao jedan od igrača koji je dao značajan doprinos u prethodnim mečevima, očekujemo ga u Litvaniji” – kaže Hadžić.

To, praktično, znači da će sa spiska putnika za EP otpasti dvojica od ukupno 13 košarkaša, na koliko trenutno u pripremnim mečevima računa Hadžić, izuzimajući Nešovića.

 

Informer.ba