Izdvojeno Nogomet Sport

Hibić otrkiva: Neko nije želio da pobjedimo Dansku i odemo na Evropsko prvenstvo

Bila je to 2004. godine, poljima širom naše osjećao se miris ljiljana, iako je bio oktobar mjesec. Sve je tada mirisalo na plasman na Euro u Portugal, ali nismo uspijeli. Odigrali smo tek 1:1 protiv Danske….
U 16-godišnjoj historiji reprezentacije Bosne i Hercegovine, svjedoci smo bili velikom broju historijskih utakmica. Nema kvalifikacionog ciklusa, a da barem dvije historijske ne odigramo.

Među prvim bila je ona sa Dancima u oktobru mjesecu 2004. godine. Sve je tada mirisalo na plasman na Euro. I publika je bila na našoj strani. Oko 40 hiljada je tada  bilo na Koševu i disalo zajedno sa Bolom, Barbom, Hasanom, Hibom, Konjićem. Oko 40 hiljada gledaoca tada je na Koševu davalo gromoglasnu podršku našim igračima.  Podršku i ambijent o kakvoj sanjaju najistaknutije fudbalske ličnosti na Svijetu.

Kada smo zabili izjednačujući pogodak u 38. minuti, osjetio se zemljotres tada na Koševu, a osjeti se i danas kada se pregledavaju snimci. Imali smo čitavo poluvrijeme za konačni preokret. Preokret koji bi nam donio plasman na Euro u Portugal.

Takav preokret se nije desio, a duša pravog Bosanca bila je teško ranjena, baš kao i duše ali i srca fudbalera, odnosno reprezentativaca koji su bili na terenu a poslije meča plakali kao male bebe.

Seadm godina poslije, konačno je neko otvorio dušu, tadašnji kapiten a danas penzionisani fudbaler koji je otišao u anale bh. fudbala. Riječ je o Mirsadu Hibiću, jednim od najboljih štopera koje je Bosna ikada imala.

Od onog momenta kada se oprostio Hibić je bio izoliran od medija. Rijetko je davao izajve, a sada je konačno nešto progovorio i o historijskom i tragičnom meču sa Dancima.

Neko kao da nije želio da pobjedimo Dansku i odemo na Europsko prvenstvo! Sve se činilo da ne pobjedimo. Izbor priprema u Međugorju je bio pogrešan. Dole smo bili stranci. Dosta toga čudnoga se dešavalo do pred sami početak utakmice. Danska je noćna mora meni i mojoj generaciji. Protiv danske sam odigrao najbolji meč kada smo pobjedili u Copenhagenu- i najtužniji zbog remija na Koševu i ne odlaska na EP u Portugal“, otrkiva Mirsad Hibić, fudbalska legenda Bosne i Hercegovine u razgovoru za prvi bh. tabloid, San.

Ukoliko vratimo film unazad nešto deblje od godine i po, lahko je shvatiti da nas je ista sudbina zadesila i sa Portugalcima. Od odlaska u Novi Vinodolski, pa do ne igranja Zvjezdana Misimovića u navjažnijoj utakmici naše nacionalne vrste, protiv Portugala u Zenici. Samo što o ovom niko nikada nije govorio, i za sada je velika misterija.

 

Informer.ba