Ostali sportovi Sport

Hoće li Mostar biti domaćin Mediteranskih igara?

Najmanje polovica od 26 zemalja Mediterana već sada podržava kandidaturu Mostara za domaćina Mediteranskih igara 2021. Mostar je dobio podršku i Olimpijskog komiteta BiH, no još ne i države BiH. Prije godinu i pol dana gradonačelnike tri grada iz tri susjedne države: Mostar (BiH), Dubrovnik (Hrvatska) i Kotor (Crna Gora) ujedinila je ideja kako bi se ovi gradovi koji su pod zaštitom UNESCO-a mogli zajednički kandidirati za domaćine Mediteranskih igara 2021., te na taj način promovirati pomirenje i regionalnu suradnju.

Prvu priliku da provjere imaju li podršku ostalih mediteranskih zemalja za zajedničku kandidaturu Mostarci Kotorani i Dubrovačani, imat će već u listopadu u turskom gradu Mersilju. Naime, predsjednik Međunarodnog odbora Mediteranskih igara Amar Addadi uputio je poziv gradonačelniku Mostara Ljubi Bešliću da na Godišnjoj skupštini ove sportske asocijacije, na kojoj će se odlučivati o domaćinu Mediteranskih igara 2017, najavi kandidaturu Mostara za domaćina tog natjecanja 2021. godine: „Mogu samo pozdraviti vaše zanimanje za činjenicu da se želite kandidirati za domaćinstvo Mediteranskih igara, posebno jer vaša kandidatura dolazi iz zemlje koja nikada nije bila domaćin Mediteranskim igrama, napisao je Addadi u pismu, iz kojeg je mostarski gradonačelnik isčitao neizravnu podršku kandidaturi „gradu na Neretvi“.

Mislim da se radi o velikom projektu, veoma važnom za Mostar i BiH, ali i za ovaj dio Mediterana. Za sada imamo podršku Olimpijskog komiteta BiH, a vjerujem kada se obratimo i državi, odnosno Vijeću ministara da ćemo dobiti i njihovu podršku“, kaže mostarski gradonačelnik Bešlić, dodajući kako gradske vlasti Mostara čekaju da se formira nova vlast na razini BiH, kako bi joj mogli uputiti i službeni zahtijev za podršku kandidaturi Mostara za domaćinstvo Mediteranskim igrama.

Hoće li biti napravljen izuzetak?

Pravila Mediteranskih igara su da grad domaćin ne smije biti udaljen više od 70 kilometara od mora, što Mostar ispunjava, ali i da sportska borilišta ne mogu biti udaljena od olimpijskog sela više od 30 kilometara, što, međutim, umanjuju izglede da Mostar, Kotor i Dubrovnik budu zajednički domaćini Mediteranskim igrama. Pravila se, kako saznaje Deutsche Welle, neće mijenjati, no moguće je da Međunarodni odbor Mediteranskih igara napraviti izuzetak.

Podrška Mostaru

Ukoliko ne bude prihvaćena ideja zajedničke kandidature, u Mersilju će biti testirana podrška samostalnoj kandidaturi Mostara. Dopredsjednik Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine Marijan Kvesić, kaže kako Mostar može računati na podršku velikog broja olimpijskih komiteta mediteranskih zemalja: „Mislim na osnovu kontakata koje ima OK BiH da će najmanje polovica, od 26 zemalja Mediterana, podržati kandidaturu Mostara, kaže Kvesić. On smatra kako se radi o ozbiljnom projektu koji zahtjeva ozbiljnu infrastrukturu, što zahtijeva uključenje šire društvene zajednice.

Mostarci su oduševljeni idejom da njihov grad bude domaćin Mediteranskih igara-prve velike sportske manifestacije koja bi se u BiH organizirala nakon punih 37 godina, kada je, davne, 1984. Sarajevo bilo domaćin Zimskih olimpijskih igara. Split je, kažu, zahvaljujući Mediteranskim igrama dobio prekrasan stadion na Poljudu i sportsku dvoranu, pa bi vjeruju, tako i u Mostaru bili izgrađeni moderni sportski objekti. „Mostar bi se malo sredio, očistio, a valjda bi dobio i tu dvoranu. Sramota je da sve okolne općine imaju dvoranu, pa čak i prigradska naselja, a da grad Mostar nema dvorane, kaže Mostarac, koji nije želio da ga fotografiramo niti da se predstavi. Zoran , također, iz Mostara, kaže kako bi Mediteranske igre bile uistinu nešto lijepo za mostarsku mladost, ali i sve građane Mostara.

Test vjerodostojnosti za dvije godine

Ukoliko bi u Mersilju bila podržana ideja zajedničke kandidature Mostara, Dubrovnika i Kotora, ili samostalne kandidature Mostara, gradske vlasti Mostara imale bi na raspolaganju četiri godine da pripreme ozbiljan program izgradnje sportskih i smještajnih objekata i nastave s lobiranjem žele li da 2015. Mostar bude izabran za domaćina Mediteranskih igara, a prvi veliki test vjerodostojnosti Mostar će imati već, 2013 kada će biti domaćin Svjetskog rukometnog prvenstva za mlade.

Gradonačelnik Bešlić  kaže kako će, dobije li domaćinstvo Mediteranskih igara, Mostar morati izgraditi  olimpijsko selo, novi stadion s atletskom stazom, zatvoreni bazen, hipodrom i streljanu, te urediti komunalnu infrastrukturu i proširiti hotelski smještaj.  Napominje kako je u tijeku izgradnja sportske dvorane, te kako jezera  na Neretvi ispunjavaju uvjete za veslačke sportove.  Mostar bi izgradnjom potrebne sportske infrastrukture stekao uvjete da u budućnosti bude domaćin natjecanjima na razini države, ali i reagionalnim sportskim natjecanjima

No, za uspijeh jednog velikog projekta, kao što su Mediteranske igre, potrebno je da se uključe sve razine vlasti, ali i privatni investitori. Uvjet svih uvjeta je, međutim, podrška države Bosne i Hercegovine, koju, bar verbalnu Mostar mora ishoditi već za nastup u listopadu u Mersilju. U drugim država takva podrška je podrazumjevajuća, no BiH nije poput drugih država. Ona još nema uspostavljenu državnu vlast. Ne uspostavi li se novo Vijeće ministara do listopada gradonačelnik Mostara, nada se, da će dobiti podršku ovog u tehničkom mandatu, prije puta u Tursku. Prenose Vijesti.ba.

 

Informer.ba