Izdvojeno Nogomet Sport

Hoće li susret na Grbavici proći bez navijača FK “Sarajevo”?

Nakon odluke Komiteta za normalizaciju N/FS BiH da će se do kraja jesenjeg dijela Premijer liga BiH igrati bez gostujućih navijača na tribinama, prema reakcijama iz bh. premijerligaša da se zaključiti, barem u ovom trenutku, da nema onih koji bi joj se protivili ili koji nisu za njenu primjenu.

Dva kluba koje će ta odluka (ukoliko se striktno bude poštivala) sigurno pogoditi, kako u finansijskom, tako i u sportskom smislu, jesu gradski rivali Željezničar i Sarajevo. Naime, u 13. kolu Premijer lige BiH igrat će se vječiti derbi na Grbavici, a ukoliko spomenuta odluka Komiteta za normalizaciju N/FS BiH ostane na snazi, derbiju će prisustvovati samo domaći navijači.

Igrači Sarajeva bi tako bili bez podrške sa tribina u utakmici koja se u taborima gradskih rivala smatra utakmicom sezone, dok će Željezničar osjetiti posljedice u finansijskom smislu, jer nema sumnje da bi zarada od prodaje karata bila daleko manja.

Kontaktirali smo novog direktora FK Sarajevo, Dinu Selimovića, koji će nakon sastanka Upravnog odbora kluba sa Koševa, koji bi se trebao održati u toku ove sedmice, i zvanično biti predstavljen kao prvi operativac kluba.

Generalno, možemo shvatiti ovu odluku Komiteta za normalizaciju N/FS BiH. Ipak, mi i dalje mislimo da ovo nije rješenje. Mi se iskreno nadamo da ova odluka neće važiti za sarajevski derbi i da će Željezničar, prije svih, poduzeti sve mjere kako bi na derbi mogli organizirano doći i naši navijači. Vjerujem kako su u redovima gradskog rivala u stanju osigurati uvjete za navijače Sarajeva, da sve prođe bez problema na stadionu“, kaže Selimović za SC reviju.

Dželaludin Muharemović, direktor Željezničara, slično kao i njegov kolega iz bordo tabora, odluku Komiteta za normalizaciju N/FS BiH gleda iz dva ugla.

Koliko ja znam, Takmičarska komisija N/FS BiH je išla sa prijedlogom te odluke prema Komitetu za normalizaciju još i ranije, s tim da to tada nije prošlo. Nakon svih nemilih događaja koji su se dešavali na premijerligaškim utakmicama u posljednje vrijeme, Komitet za normalizaciju je prihvatio taj prijedlog i donio odluku o kojoj govorimo. E, sada, ta je odluka s jedne strane dobra, malo ćemo spriječiti nerede i smiriti situaciju. No, s druge strane, ako ova odluka bude samo da se nešto odluči, onda nismo dobili puno. Ova će odluka dobiti na svojoj vrijednosti tek ako dovede do toga da se svi počnu ozbiljnije baviti problemom koji je evidentan. Ako ona proizvede nove odluke i rješenja koja će nam pomoći u dugoročnom smislu, onda je dobra. Aktualnu odluku smatram samo preventivom i hitnom reakcijom, ali dugoročno – mora se puno toga još uraditi“, kaže Muharemović.

Muharemović je prokomentirao i situaciju u kojoj bi, prema postojećoj odluci, navijačima Sarajeva bio onemogućen dolazak na Grbavicu u 13. kolu Premijer lige BiH, kada se igra gradski derbi između Željezničara i Sarajeva na Grbavici.

Svi ljudi vrlo dobro znaju šta je derbi, i na koji način i jedni i drugi navijači dolaze na stadion. Tražit ćemo, kao klub, sastanak sa svim relevantnim faktorima koji brinu o Premijer ligi BiH, da vidimo na koji način ćemo to riješiti. Nemoguće je očekivati da navijači Sarajeva ne dođu na Grbavicu, i to je svima jasno. Na nama je da nađemo modalitet kako da to civilizirano odradimo i da sve prođe kako treba i bez problema“, dodao je Muharemović.

 

SCsport/Informer.ba