Izdvojeno Nogomet Sport

Hrvati idu kući, Italijani u četvrtfinale!

Fudbaleri Španije pobijedili su i eliminisali Hrvatsku sa Evropskog prvenstva u fudbalu rezultatom 1:0. Jedini gol postigao je Hesus Navas u 88. minutu utakmice, što je iskoristila Italija i pobjedom nad Republikom Irskom sa 2:0 ide dalje kao drugoplasirana u grupi C.

Počela je utakmica u visokom ritmu, prvenstveno zato što su hrvatski igrači pokušali da uspostave ravnotežu u posjedu lopte. To im nije pošlo za rukom, pa su promijenili pristup i bazirali se na odbranu, prepustivši loptu Španiji.

Fernando Tores je pokušavao da se izvuče po strani i dobije loptu u prostor, ali pratio ga je Šildenfeld. Njegovi saigrači su dalje pokušavali pasom kroz sredinu da dođu do gola ili šutevima sa distance, ali bez uspjeha.

Sa druge strane, Hrvatska je vrebala priliku, a jedinu u prvom dijelu igre dočekala je pasom Modrića na bok Pranjiću, koji šutira po zemlji pravo u Kasiljasa.

Oni su faulovima na sredini terena kvarili igru “furije”, a napravili su 12 u prvom poluvremenu, dobivši i dvije opomene – Ćorluki i Srni.

U prvih 15 minuta nastavka Španci su napali agresivnije bez konkretne šanse iz igre. Hrvati ih prinuđuju na prekide, pri kojima se bolje snalaze. Do prave prilike prva dolazi Hrvatska pasom Modrića poslije kog je glavom Rakitić šutirao iz neposredne blizine, ali odbranio je Kasiljas.

Del Boske je zatim umjesto Toresa ubacio Navasa, a Bilić još jednog špica – Jelavić se pridružio Mandžukiću u napadu. Potom je iz igre izašao i Vukojević da bi ustupio mjesto Eduardu, ali ni to nije pomoglo Hrvatskoj. U defanzivnoj postavci nije se ni osjetilo da igraju da tri špica, a Španci su dobili više prostora u napadu.

Do gola su aktuelni prvaci Evrope došli dva minuta prije kraja, kada je Inijesta izašao sam ispred Pletikose i dodao Navasu, koji rutinski pogađa nebranjen gol i postavlja konačan rezultat.

 

Blic/Informer.ba