Izdvojeno Nogomet Sport

I bez Osimovog glasa Zajko Zeba uvjerljivo najbolji igrač BiH

Zajko Zeba najbolji je fudbaler jesenjeg dijela Premijer lige u sezoni 2011/2012. Ovo je odluka trenera 16 premijerligaških klubova, čije je glasanje u anketi Avaza pokazalo da je veznjak i kreator igre lidera lige Željezničara najviše pokazao u jesenjoj polusezoni.

Treneri su birali tri najbolja igrača jeseni, dodijelivši im pet, tri i dva boda.

Zeba je od čak sedmorice trenera dobio maksimalnih pet bodova, a na listu ga nisu stavila samo četiri stručnjaka, uključujući i njegovog šefa Amara Osima.

Daleko iza Zebe smjestio se fudbaler Širokog Brijega Wagner. Brazilski veznjak iza sebe ima još jednu dobru polusezonu, u kojoj je zabilježio pet golova i dvije asistencije. Upravo njemu pripadaju zasluge za visoki plasman ekipe iz Hercegovine.

Treće mjesto podijelila su dva člana Borca. O kvalitetima golmana Asmira Avdukića ne treba mnogo govoriti, jer je jedini reprezentativac iz Premijer lige BiH, a svoje sposobnosti najbolje je demonstrirao u četvrtfinalu Kupa BiH, kada je igračima Sarajeva odbranio tri penala. Branislav Krunić je, pak, jedan do pokretača igre Borca.

U izboru je bilo ukupno 15 fudbalera, a samo su Željezničar i Široki Brijeg imali po trojicu igrača.

Igrači Željezničara Zajko Zeba, Eldin Adilović ili Sulejman Smajić bili su na listi skoro svakog trenera osim na onoj koju nam je izdiktirao Amar Osim. Menadžer Plavih ostao je dosljedan pa u svoj izbor nije uvrstio nijednog od fudbalera Želje, pod svojom poznatom parolom da ih ne želi razmaziti, iako je svakome ko je imalo pratio Premijer ligu, više nego jasno da upravo oni pripadaju samom vrhu.

Za razliku od Osima, ali i još nekoliko trenera svjesnih realnog stanja u našem prvenstvu, dosta je drugih trenera pokazalo drugačije lice pa su neki zaobilazili statistički najbolje igrače lige, dok su pojedini na listu uvrštavali neke od njima dragih lokalnih anonimusa, piše SCsport.

Konačni poredak
1. Zajko Zeba (Željezničar) 49 bodova
2. Wagner (Široki Brijeg) 23
3. Asmir Avdukić (Borac) 17
3. Branislav Krunić (Borac) 17
5. Eldin Adilović (Željezničar) 13
6. Emir Obuća (Sarajevo) 11
7. Lazar Marjanović (Zrinjski) 7
8. Avdija Vršajević (Čelik) 5
9. Dario Purić (Čelik) 3
9. Sulejman Smajić (Željezničar) 3
9. Miloš Vidović (Olimpic) 3
9. Dino Ćorić (Široki Brijeg) 3
13. Vedran Ješe (Široki Brijeg) 2
13. Vedran Kantar (Rudar) 2
13. Adnan Kovačević (Travnik) 2

 

Informer.ba