Izdvojeno Nogomet Sport

Igra li novac presudnu ulogu u U-21 BiH?

Selektor mlade reprezentacije Bosne i Hercegovine, Vlado Jagodić, objavio je imena 23 igrača na koje će računati za predstojeću kvalifikacionu utakmicu sa Bjelorusijom.

Uoči kavlifikacionog duela sa odgovrajućom vrstom Bjelorusije, koji je na rasporedu 2. septembra, selektor naše reprezentacije objavio je spisak reprezentativaca. Na istom se nalaze 23 igrača, a među njima su i Adnan Zahirović, te Muhamed Bešić, koji su u posljednjoj prijateljskoj utakmici sa Grčkom nastupali za naš A tim.
Spisak mladih reprezentativaca:
Stefan Tomović (Slavija), Tino Divković (Sloboda), Mato Mašić (Cibalija), Toni Markić (Zrinjski), Enes Sipović (Petrolul), Amer Dupovac (Sarajevo), Slavko Brekalo (Široki Brijeg), Benjamin Čolić (Željezničar), Mateo Sušić (Istra), Josip Kvesić (Željezničar), Sead Husić (Zvijezda), Adnan zahirović (Spartak Nalčik), Muhamed Bešić (HSV), Srđan Grahovac (Borac), Kenan Handžić (Sarajevo), Miroslav Stevanović (Vojvodina), Edin Višća (Istanbul BB), Goran Zakarić (Široki Brijeg), Eldar Hasanović (Velež), Nemanja Bilbija (Vojvodina), Muhamed Mujić (Budućnost), Amer Bekić (Zrinjski) i Mile Pehar (Zrinjski).
Gušo gdje je obećanje?

Sa ovog spiska iz većine slučajeva možemo zaključiti da vjerovatno novac igra presudnu ulogu za pozive u mlađe selekcije Bosne i Hercegovine. To se sad i potvrdilo, na čelu sa selektorom Vladom Jagodićem, pomoćnikom Avdom Kalajdžićem, i trenerom golmana Adnanom Gušom.
Oslonivši se na golmane ove reprezentacije možemo vidjeti da nijedan od trojice nije standardan igrač svog kluba, Tomović i Divković su prve zamjene, dok je Mašić trenutno treći golman Cibalije.( U našoj premijer ligi imamo standardnog golmana Travnika, Nevresa Fejzića koji ima pravo nastupa za mladu selekciju, ali nažalost pored ovog stručnog štaba ne može dobiti poziv.)
Dobio je kako kaže telefonski poziv iz saveza BiH (da ga pitaju za broj pasoša i do kada vrijedi), ali vjerovatno kako to kod nas kažu samo radi reda. Poslije utakmice Travnik – Željezničar, koja se igrala (20.08.) trener golmana Gušo mu je rekao da očekuje poziv u četvrtak (25. 08.), ali možda do tog poziva mu je trebao nešto uplatiti na njegov privatni konto, ili samog selektora Jagodića.

Mešanović, Suljić, Duraković, Efendić….

Osim golmana, iznenadilo je nepozivanje mladih nada iz Premijer lige BiH poput Jasmina Mešanovića i Samira Efendića iz tuzlanske Slobode, Asmira Suljića iz Sarajeva te Veležovog Dženana Durakovića.

Mešanović je protekle sezone bio najbolji strijelac juniorskog prvenstva BiH, sa Slobodom je postao prvak BiH a u ukupno 34 uutakmice postigao je nevjerovatnih 40 golova. Već se stigao upisati u listu strijelaca za prvi tim Slobode kada je prije dvije sedmice na Tušnju pravom majstorijom prevario čak pet igrača Kozare i postigao gol. Prije nekoliko dana Mešanović je optutovao u Francusku jer je i Mehmed Baždarević, trener Sochauxa bacio oko na ovog igrača i ne bi bilo čudno da Mešanović na zimu napusti Slobodu. Sve to međutim nije bilo dovoljno Jagodiću da mu uputi poziv.

Efendić je provjeren igrač, koji konstantno dobre partije pruža u veznom redu crveno-crnih. Zaista je neshvatljivo zašto nema Samira ali i Jasmina na spisku U-21 reprezentacije, i da li to se Tuzla ponovo zaobilazi u širokom luku?

Još prošle sezone, Mirzi Varešanoviću u ekipi Sarajeva se nametnuo mladi Asmir Suljić, a ove je u timu Jirži Plišeka gotovo neizostavna karika. Međutim i on je ostao nezapažen kod Jagodića baš kao i Dženan Duraković koji pruža odlične igre u dresu Veleža.

Ostaje da vidimo da li će se tradicija nepozivanja mladih igrača iz Premijer lige koji to zaslužuju i dalje nastaviti sa Jagodićeve strane.

Sportin.ba/Informer.ba