Izdvojeno Nogomet Sport

Intervju/ Vedad Ibišević: Bio sam preblizu potpisa za Blackburn

Napadač Hoffenheima i bh. reprezentacije Vedad Ibišević uspješno se oporavlja od povrede. Naime, već se priključio radu sa prvim timom što je donijelo osmijeh na lice i šefu državne nogometne selekcije BiH – Safetu Sušiću.

Ne treba ni spominjati koliko njegovo prisustvo znači za klub i nacionalnu vrstu. Poentira tako vješto. Majstorski! No, nije on samo isključivi realizator, glavni je igrač u izgradnji napada. Teško je rješiva enigma za protivničke odbrane.

U razgovoru za www.redbull.ba govori o aktuelnoj situaciji, klubu, reprezentativnoj stvarnosti, razloge zbog kojih karijeru nije nastavio na Otoku, engleskoj ligi i svom prvom treneru i klubu.

S obzirom na posljednje događaje, prvo pitanje je neizbježno: kako teče oporavak?

Zadovoljan sam. Prije izvjesnog vremena počeo sam trenirati samostalno, a nedavno sam se priključio radu prvog tima Hoffenheima. Međutim, malo mi je natekao mišić. Ipak, to je prirodna pojava, jer su se pojačali napori. Teoretski mogu konkurisati za udarnu postavu. Ipak, sve je do trenera, a meni je najvažnije da oporavak bude uspješan. To je prioritet!

Niko nam ne može uskratiti ambicije

Nadate li se nastupu za državni tim u odlučujućim utakmicama protiv Luksemburga i Francuske?

Sve je do selektora. Meni je najvažnije da u narednom periodu povredu potpuno saniram i da budem zdrav. Ja ću intenzivno vježbati i vjerujem da ću biti na raspolaganju šefu državne selekcije. Sa reprezentacijom sam od početka. Što kao igrač, što kao navijač. Uvijek sam tu, uvijek se veselim svakom uspjehu.”

Kako komentarišete posljednju FIFA-inu listu na kojoj smo 22. na svijetu?

Sjajno zvuči istina da smo toliko napredovali. To je nagrada za sve nas koji smo posljednjih godina igrali do krajnjih granica svojih mogućnosti i trudili se da budemo što bolji. Međutim, kako smo sa 49. mjesta stigli do 22., trebamo biti svjesni da isto tako možemo ponovo pasti, ako ne budemo na očekivanom nivou. Svakog protivnika moramo maksimalno respektovati, jer svi zaslužuju pravo na optimizam. U takvim okolnostima možemo još više napredovati.”

Uskoro igramo presudne dvoboje za plasman na kontinentalnu nogometnu smotru koja se naredne godine održava u Ukrajini i Poljskoj. Možemo li se nadati uspješnom ispunjenju zadatka?

Optimista sam! Trebamo razmišljati od utakmice do utakmice. Za sada su ocjene pozitivne. No, slijedi ispit zrelosti. Prvo moramo pobijediti Luksemburg, kako bi obezbijedili baraž. To mi se u ovom trenutku čini realnim. No, sve ovisi o nama.

Gledajući u postocima velika je vjerovatnoća da će biti takav rasplet. Ako ponovo budemo u doigravanju (mada na EP želimo otići i direktno) možemo li konačno doći do cilja?
Ako ignorišemo okršaj u Parizu i uzmemo pretpostavku da ćemo biti u baražu, onda trebam naglasiti da smo već jednom bili u takvoj poziciji prije dvije godine. Vjerujem kako smo svi dosta toga naučili u utakmicama sa Portugalom. Ubijeđen sam kako smo sada zreliji, mudriji i pametniji. Koga god izvučemo za protivnika, neće mu biti lako. Dakako, i mi moramo biti svjesni da i nama neće biti lako. Možemo li? Šansa postoji, apsolutno! Niko nam ne može uskratiti ambicije.

Tražili su da radim dodatne testove

U prelaznom roku za Vaše usluge bio je zainteresovan engleski Blackburn. Zašto nije došlo do realizacije transfera?

Bili su izuteno zainteresovani. Milimetri su me dijelili od preseljenja na Otok. No, oni su zahtijevali da radim neke dodatne testove kako bi saznali kada se tačno mogu vratiti na teren. Doktori u Njemačkoj nisu preporučivali da se testovi rade u tom momentu, jer su mogli da uzrokuju pogoršanje povrede. Bio je to veliki pritisak za mene. To je razlog zbog čega nisam potpisao za Blackburn.

Je li ostala žal, jer je engleska liga po svim statistikama najkvalitetnija na svijetu?

Ne, definitivno. Shvatio sam da je trebalo tako biti. Sada sam skoncentrisan samo na Hoffenheim.

Kada ste u BiH uvijek posjetite svog prvog trenera i Vaš bivši klub. Komentar?

Kad sam počinjao nogometnu karijeru meni je mnogo pomogao moj prvi trener Nevzet Hasanbašić – Lija. Ja podržavm rad škole FK ‘Kiseljak’. Želim da ta djeca sutra budu uzorni građani naše države. Trudim se da posjetim i svoje nekadašnje suigrače iz kluba Zmaj od Bosne. I u budućnosti ću pomagati koliko mogu. To je najmanje što mogu učiniti.”

 

Informer.ba