Izdvojeno Nogomet Sport

Ivica Osim: Meč Srbije i Hrvatske biće više od fudbala

”Utakmice između Hrvatske i Srbije u kvalifikacijama za SP u Brazilu imaće i političi značaj i mogu promijeniti neke stvari na našim prostorima, nadam se u pozitivnom smjeru”, smatra Ivica Osim, predsjednik Komiteta za normalizaciju N/FS BiH.

Jedan od najcjenjenijih fudbalskih stručnjaka sa naših prostora, ali i Evrope i svijeta, dvomeč između komšija vjerovatno gleda kao priliku da se konačno vidi koliko se na našim prostorima odmaklo od neslavne prošlosti, pišu Nezavisne novine.

Grupa u kojoj su Hrvatska i Srbija može da bude vrlo interesantna i da odlučuje o nekim bitnim stvarima i izvan fudbala. Na primjer, o dešavanjima na našim prostorima, što naravno, zavisi od toga kako će se ponašati i ekipe i publika i svi drugi“, kazao je juče Osim i dodao:

“Te utakmice mogu imati politički značaj za budućnost ove regije. Možemo mi bježati od toga koliko god hoćemo, ali to je tako. Ako neće igrači i publika napraviti politički značaj od toga, napraviće mediji.”

Štraus sa Grbavice smatra da će značajnu ulogu imati Makedonci.

“Najvjerovatnije će o raspletu odlučiti treća bivša jugoslovenska ekipa. Makedonija može biti presudna, odnosno to kako će Srbija i Hrvatska proći s njima. Taj aspekt Grupu A čini još interesantnijom“, kaže Osim.

Posljednji selektor reprezentacije SFR Jugoslavije osvrnuo se i na Grupu G, u kojoj je BiH, te primijetio da već sada mnogi olako zanemaruju Litvaniju, Letoniju, ali i Lihtenštajn.

“Naše mišljenje ne mora biti uvijek realno i ono pravo, jer mi često stvari gledmo malo drugačije nego što jesu. Gledamo neke reprezentacije, njihove zemlje, i sangu im mjerimo po tome koliko su nam daleko ili koliko su velike i poznate. Onima koji nisu išli dugo u školu ove novonastale države Litvanija i Letonija ništa ne predstavljaju. Džaba što su to nekadašnje članice SSSR-a, što su sa dugogodišnjom kulturom i tradicijom. Mi za čas posla zanemarimo što su dugo godina igrali u jako kvalitetnoj ligi SSSR-a i puno toga naučili i iskusili. Mi olako kažemo: ‘Lako ćemo'”, smatra Osim.

Popularni Švabo upozorava da se olako svrstavamo u ulogu favorita.

“Zanemarujemo sve. Mi smo sebe već proglasili favoritima, a to je najopasnije. Treba da učimo od drugih, pa ćemo znati da je Srbija eliminisana od Azerbejdžana ili da je, recimo, Vojvodina, kao jedan od boljih klubova u Srbiji, eliminisana u startu Lige Evrope od prvaka Lihtenštajna Vaduza. To je već indikativno”, smatra Osim.

Grupa A

Hrvatska, Srbija, Belgija, Škotska, Makedonija, Vels.

Grupa B

Italija, Danska, Češka, Bugarska, Jermenija, Malta.

Grupa C

Njemačka, Švedska, Republika Irska, Austrija, Farska Ostrva, Kazahstan.

Grupa D

Holandija, Turska, Mađarska, Rumunija, Estonija, Andora.

Grupa F

Norveška, Slovenija, Švajcarska, Albanija, Kipar, Island.

Grupa E

Portugal, Rusija, Izrael, Sjeverna Irska, Azerbejdžan, Luksemburg.

Grupa G

Grčka, Slovačka, Bosna i Hercegovina, Litvanija, Letonija, Lihtenštajn.

Grupa H

Engleska, Crna Gora, Ukrajina, Poljska, Moldavija, San Marino.

Grupa I

Španija, Francuska, Bjelorusija, Gruzija, Finska.

Nezavisne novine/Informer.ba