Izdvojeno Nogomet Sport

Ivica Osim: Zašto je balkanski fudbal u nokdaunu

Ivica Osim, jedan od posljednjih fudbalskih romantičara danas regionalnog, a nekad jugo-fudbala, smatra da je najveći problem balkanske filozofije – prepotentnost.

Ništa novo. Legendarni selektor Jugoslavije koji trenutno predsjeda Komitetom za normalizaciju fudbala u BiH, davno je uočio da se klubovi s ovih prostora ozbiljno spremaju samo za “velike protivnike”.

Dio svojih razmišljanja dao je u ekskluzivnom razgovoru za srpski list Danas. Još jedna u nizu poučnih analiza započela je s Hrvatskom.

Zaista ne vidim razlog da Hrvatska ne ostvari zapažen rezultat na Evropskom prvenstvu ove godine. Iako igra u jakoj grupi sa Španijom, Italijom i Republikom Irskom, vjerujem da se može izboriti za mjesto u četvrtfinalu jer više nema komplekse. Griješili su i Hrvati u prošlosti, ali mi se čini da su sada sazreli kao momčad”, komplimentirao je Osim.

Reprezentacija BiH nije u istoj situaciji. Stalno joj izmiču veliki turniri, ali i sreća. Taj posljednji korak do sazrijevanja još nisu napravili.

“Nedostaje malo više samopouzdanja i sportske sreće. Jednostavno, već dugo sudjelujemo u kvalifikacijama, a nikada nismo stigli do cilja. To stvara određeni pritisak, pravu moru za igrače, ali i sve zaljubljenike u fudbal na ovim prostorima. Iako smo dosta napredovali posljednjih godina, pitaju se i drugi i zato se moramo još više potruditi”

Srbi? oni se, pak, moraju pomladiti, savjetuje Osim. Evropsko prvenstvo proći će bez njih.

“Mnogo je važnije da se u fudbalskoj Srbiji saberu i na pravi način analiziraju trenutnu situaciju od toga ko će biti na klupi. Mislim da je veći problem na terenu nego van njega jer Srbija očito nema neophodan potencijal. Predugo se njena igra oslanjala na pojedince poput Stojkovića ili Stankovića, nije im pronađena zamjena na vrijeme”.

“Čitav Balkan se isto ponaša, prepotentno. Protivnici se moraju bolje analizirati, dok ih mi prerano otpisujemo. Nerealni smo, sebe precjenjujemo, a druge podcjenjujemo. Moramo biti realni svojih dometa i u skladu s tim se spremati za svaku utakmicu, a ne samo za takozvane “velike“ rivale.

Kako promijeniti takvu filozofiju?

“Iskreno, ne vidim nove ljude koji bi pokrenuli fudbal na jugoslovenskim prostorima. Svima nama je potreban dobar organizator i pedagog poput nedavno preminulog Miljana Miljanića, koji je bolje od svih znao postaviti stvari na pravo mjesto. Važno je ispravno raditi s mladima. Mnogi danas žele biti Džeko ili Stanković, ali ne znaju koliko je težak put kojim su oni prošli”.

Osim smatra da je ambicija ključni sastojak koji nedostaje Balkancima u odnosu na Evropu.

“Svi se zadovoljavamo da budemo najbolji u svom dvorištu, da dominiramo na domaćoj sceni, a po meni je važnije da stvaramo ekipe i selekcije koje će igrati važnu ulogu u međunarodnim okvirima”.

Balkancima u njihovom ligama nedostaje i kvalitete u veznom redu.

“Moramo pronaći prave playmakere koji će povezati pojedinačne kvalitete ostalih članova ekipe. Njih ima vani, mada nam nisu svi dostupni. U skladu sa sredstvima kojima raspolažemo, moramo pronaći dobre veznjake na kojima ćemo u budućnosti mnogo zaraditi”

I riječ dvije o Robertu Prosinečkom za kraj. On svoju filozofiju u Zvezdi temelji na mladima.

“Generacija s prvenstva svijeta za mlade iz Čilea 1987. godine spasila je balkanski fudbal tako da je to dobar pristup, ali mora biti svjestan da je za rezultate u takvim okolnostima neophodno vrijeme. Nestrpljenje nije kvaliteta, ne treba raditi na brzinu. Pitanje je koliko su navijači Zvezde spremni čekati na trofeje”, kaže Osim.

 

Informer.ba