Nogomet Sport Udarno

Ivici Osimu uručena počasna diploma PMF-a i zlatna značka Univerziteta u Sarajevu

Legendarnom bosanskohercegovačkom nogometašu i proslavljenom treneru Ivici Osimu danas je u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu uručena počasna diploma Prirodno-matematičkog fakulteta i Zlatna značka Univerziteta u Sarajevu za izuzetan doprinos razvoju sporta i afirmaciji države Bosne i Hercegovine.

”Mislim da je ovo i priznanje za nogomet. Ovo je dokaz da neko može doći do ovakvih nagrada živeći i pričajući normalno u vremenima koja nisu baš lagodna. Ovo je za mene izuzetna čast i moram priznati da su me malo iznenadili”, izjavio je Osim.

Počasnu diplomu Osimu je uručio dekan Prirodno- matematičkog fakulteta u Sarajevu Rifat Škrijelj, dok je uime Univerzitata u Sarajevu Zlatnu značku dodijelio rektor Faruk Čaklovica.

Škrijelj je naglasio da je incijativu za dodjelu počasne diplome Ivici Osimu pokrenuo građanin Sarajeva Mugdim Mesihović, koji se 18. juna ove godine pismenim putem obratio Ministarstvu obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo i predložio da se legendi bh. sporta uruče navedena priznanja.

On je dodao da je nastavno-naučno vijeće Prirodno- matematičkog fakulteta na 10. sjednici jednoglasno donijelo odluku da se prema Mesihovićevoj inicijativi dodijeli diploma Ivici Osimu.

”Sarajevo, Bosna i Hercegovina i Nogometni savez BiH vječite su ljubavi Ivice Osima. To je svojim načinom života i rada potvrdio i u najtežim trenucima naše države”, rekao je Škrijelj.

Koliko je Osim bitan za sport i državu Bosnu i Hercegovinu u kratkom govoru istaknuo je i rektor Čaklovica. On je rekao da je Ivica Osim sportska legenda Bosne i Hercegovine, uzor mladima u BiH i primjer kako se napornim radom mogu postići vrhunski rezultati.

”Njegovo ime, koje se ponosno izgovara u Sarajevu, Beogradu, Gracu, Atini, Tokiju, kao i cijelom svijetu, personifikacija je za istinsku nogometnu legendu. Vjerujem da se mnogi sjećaju njegovih poteza u dresu Željezničara, koji su mamili aplauze i ovacije na stadionima”, kazao je Čaklovica.

Podaci iz bogate biografije Ivice Osima prikazani su u filmskom prikazu na kraju svečane ceremonije dodjele priznanja.

 

Fena/Informer.ba