Izdvojeno Nogomet Sport Udarno

Izvučeni parovi četvrtine finala Lige Prvaka: Milan napada Barcelonu

Prije samo nekoliko minuta, u Nionu su izvučeni parovi četvrtine finala Lige prvaka. Mečevi četvrtine finala na programu su 27. i 28. marta, odnosno 3. i 4. aprila, a polufinala 17. i 18, kao i 24. i 25. aprila. Finalni meč zakazan je za 19. maj u Minhenu. Titulu brani Barcelona.

Prvi par: APOEL – Real Madrid

Drugi par: Marseille – Bayern

Treći par: Benfica – Chelsea

Četvrti par: Milan – Barcelona

Kraljevi iz Madrida bi prema svim očekivanjima trebali imati najlakši zadatak u četvrtini finala. Impresivna forma Cristiana Ronalda i ekipe Reala koji su već osigurali titulu Španske Primere će biti adut protiv kojeg će iznenađenje dosadašnjeg toka takmičenja, APOEL, teško naći rješenje. Ipak, izbacili su Lyon, tako da ih ne treba podcjenjivati.

Marseille je priredio iznenađenje kasnim pogotkom protiv Intera čime su momčad sa Giuseppe Meazze ostavili da četvrtfinalne susrete posmatraju na TV-u, a minhenski Bayern je propisno obrukao Basel sa 7-0. Očekuje se zanimljiv dvoboj, a titula favorita ipak ide u Minhen.

Chelsea se čudesnim trijumfom od 4-1 protiv Napolija vratio među žive i prošao u naredni krug. Ipak, plavci iz Londona nisu briljirali svojom igrom, pogotovo zbog poraza u prvoj utakmici 3-1. Smjena trenera je donijela i prolaz dalje, pa se navijači i uprava kluba nadaju da će Chelsea nastaviti igrati u dobrom ritmu. Iako su u prvom meču poraženi u St. Petersburgu, fudbaleri Benfice su lakše od očekivanog savladali Zenit rezultatom 2:0 i tako se plasirali u četvrtfinale. Portugalska momčad igra brz i napadački orijentisan fudbal, a okršaj sa Chelseajem će biti zanimljivo pratiti.

Par koji je obilježio žrijeb je zasigurno finale prije finala, Milan protiv Barcelone. Rossoneri su u tijesnom uzvratnom susretu prošli Arsenal, dok se “blaugrana” poigrala sa Bayer Leverkusenom pobjedivši sa 7-1.

Milan je u posljednja četiri susreta sa Barcelonom bez pobjede, a uspjeli su upisati dva remija, uz dva poraza.

– Rossoneri su pobijedili samo jednom u posljednje četiri utakmice protiv Barcelone na San Siru, a to je bilo u oktobru 2004. godine.

– Lionel Messi nije postigao niti jedan pogodak u pet utakmica Lige prvaka protiv italijanskih timova (3 puta je igrao protiv Intera, te po jednom protiv AC Milana i Udinesea)

– Pogodak  koji je postigao Alexandre Pato protiv  Barcelone  13. septembra, 2011. je peti najbrži postignut gol u historiji Lige Prvaka. Patu je bilo potrebno 23 sekunde.

Sa velikim nestrpljenjem se očekuje susret ova dva kluba, a ko će proći u polufinale, teško je prognozirati.

 

Federalna.ba/Informer.ba