Nogomet Sport

Katar u organizaciju Svjetskog prvenstva ulaže 170 milijardi dolara

Katar će u organizaciju Svjetskog nogometnog prvenstva 2022. godine investirati 170 milijardi dolara (119 milijardi eura). U izgradnju stadiona će biti investirano „samo“ četiri milijarde dolara. A ostatak?

Novac ne igra nikakvu ulogu”. Ovo bi u najkraćem mogla biti poruka iz Katara kojem je FIFA povjerila organizaciju Svjetskog nogometnog prvenstva 2022. godine. Ova pustinjska zemlja sa 1,7 miliona stanovnika se uveliko priprema za doček gostiju iz cijelog svijeta. U zemlji bogatoj naftom, sport zauzima značajnu ulogu u društvenom životu. Nicolai Ritter, čija pravna kancelarija pored ostalih pruža savjetodavne usluge njemačkim i međunarodnim investitorima prilikom velikih građevinskih projekata, u Minhenu je na sastanku 500 predstavnika iz evropskih sportskih branši (SPONSORs Sport Venue Summit) rekao da će Katar u organizaciju Svjetskog nogometnog prvenstva uložiti 170 milijardi dolara

Katar planira izgraditi devet potpuno novih stadiona te renovirati aktualna tri. U izgradnju i renoviranje stadiona će biti uloženo “samo” četiri milijarde dolara. 77 milijardi dolara će biti uloženo u izgradnju stambenih i poslovnih objekata. Od toga 45 miliona dolara je planirano za izgradnju “Lusail City-a” sjeverno od Dohe. Na površini od 21 kvadratnog kilometra, na kojoj će biti izgrađen jedan od 12 stadiona će živjeti, raditi, ali i odmarati 200.000 ljudi. Organizatori SP 2022 će 24 milijarde izdvojiti u naftni sektor, 23 u izgradnju infrastrukture za metro i željeznicu, 15 milijardi za izgradnju ulica i autoputeva, 11 miliona za luke u gradovima Ras Laffan i Gabbro Port. Osim toga, za potrebe Svjetskog nogometnog prvenstva će na radove na aerodromu biti izdvojeno 10 milijardi dolara.

Podsjećanja radi, prema rezultatima analize koju je radio Univerzitet u Bochumu, Njemačka je u organizaciju Svjetskog nogometnog prvenstva koje je održano 2006. godine uložila oko 10 milijardi eura, dakle oko 14 milijardi dolara.

Obećanja i profiti

Kritičari FIFA-ine odluke da Katar bude domaćin Svjetskog nogometnog prvenstva 2022. godine izražavaju zabrinutost zbog oštre klime; naime, u vrijeme odigravanja SP-a bi se temperatura rijetko spuštala ispod 30 Celzijevih stepeni. Ipak, Arapi su obećali da će svih 12 stadiona imati visokotehnološka rješenja kojima će se pomoću solarne energije temperatura na stadionima održavati na 27 stepeni.

Od “kolača” vrijednog 170 milijardi dolara, svoj “komad” bi mogli imati i poduzetnici iz Njemačke. Posebno iz oblasti obnovljive energije i komunikacija. Region arapskog poluostrva u Perzijskom zalivu je za njemačke poduzetnike veoma važan. To su već spoznali predstavnici kompanija “RENIXX-World” i koncern “SolarWorld” koji već rade u tom regionu. “Solar World” je vlasnik 29% “Joint Venture Qatar Solar Technologies” koji gradi pogone za proizvodnju silicijuma, prvog na arapskom poluostrvu. Partneri su mu Quatar Foundation (70%) i Quatar Development Bank (1%).

Katar se za SP 2022. godine nadmetao sa Australijom, Japanom, Južnom Korejom i SAD-om i nakon četvrtog kruga glasanja dobio je organizaciju. U finalu je još bio i Japan.

 

DW/Informer.ba