Izdvojeno Košarka Sport

KK Bosna ASA BHT će živjeti još do 1. septembra…

KK Bosna ASA BHT ima dug od 8.953.680,45 KM, a ne 6.500.000 koliko se vjerovalo do ulaska nezavisne revizorske kuće „Revizija Škamo“. Na prethodnoj sjednici Skupštine, na kojoj je verifikovan novi Upravni odbor na čijem je čelu Safudin Čengić, spominjala se cifra od oko 6.5 miliona.

„Sada imamo poptunu informaciju i znamo pravo stanje duga KK Bosna. Moram kazati da smo napravili sanacioni plan koji se poklapa sa prošlogodišnjim u Union Olimpiji. No, sigurno je da neće moći biti realiziran bez podrške Grada, Kantona Sarajevo, Federacije BiH. U suprotnom, sudbina kluba bit će zapečaćena, a Upravni odbor na čijem sam čelu će odstupiti. Djelimična sanacija duga, početak priprema, izbor novog trenera i razgovor sa igračima, kao i ostale marketinške aktivnosti, prioritet su u narednom periodu. No, ponavljam da je 1. septembar dan D i nakog njega znat ćemo na čemu smo“, kazao je Čengić na presici koja je održana u prostorijama hotela „Sarajevo“.

Novi Upravni odbor od svog imenovanja do danas sastao se osam puta. Na šest redovnih i dvije vanredne sjednice razmatrala se agonija nekadašnjeg prvaka Evrope, a predsjednik Čengić sa žaljenjem je konstatovao da je u radu aktivno učestvovalo samo 11 članova, te da u novi UO još uvijek nisu imenovani predstavnici sponzora i državnih organa što su i najvažniji subjekti u logističkoj organizaciji.

Novi predsjednik potvrdio je da je za novog šefa struke izabran bh. selektor Sabit Hadžić, te da će mu u radu pomoći Sabahudin Bašović. Naveo je da je početak priprema zakazan za 15. avgust, da su ambicije kluba da u narednoj sezoni sa mlađim kadrom igra Ligu 13 u kojoj bi zauzeo jedno od prva četiri mjesta.

Presici nije prisustvovao direktor Admir Bukva koji odsustvovao iz privatnih razloga. Ne ulazeći u opravdanost njegovog nedolaska, definivitno se mogao pronaći neki drugi dan kako bi prvi operativac bio nazočan. Jer, pitanje je mnogo, a samo je on mogao odgovora, odnosno pokušati dati objašnjenje. Prema riječima Čengića, novi Upravni odbor neće se previše baviti stvarima iz prošlosti, konkretno, neće istražiti gdje je nestalo skoro 9.000.000. KM u proteklih par godina.

„Neka organi koji su za to zaduženi provode istragu. U ovom trenutku imamo mnogo važnijih stvari za rješavanje. Nemamo ni vremena, a ni kapaciteta, barem za sada“, dodao je Čengić.
Predsjednik je zvučao realno, u nekim stvarima možda i previše optimistično, jer je naveo neke stvari koje su još uvijek sporne.

O čemu je riječ. Pitanje novog trenera i dalje „visi“ budući da se sa Hadžićem još nije pronašao zajednički jezik. Mladi igrači, koji bi trebali čini okosnicu planduju još od kraja maja, omladinski pogon je na izdisaju, a sponzori nisu previše raspoloženi da ulažu u ovakav klub. Vlada Federacije nedavno je odbila usvojiti sponzorski ugovor između BH Telecoma i Bosne, niko iz ASA Grupacije nije imenovan u UO, a riječ je o dva najjača sponzora čije ime stoji uz nekadašnjeg prvaka Evrope, Jugoslavije i Bosne i Hercegovine.
Sačekajmo 1. septembar…

 

SCsport/Informer.ba