Nogomet Sport

Klubovi lige petice izgubili 1,5 milijardu eura

Pet vodećih europskih nogometnih liga – Premier League, Serie A, Bundesliga, Primera i League 1 tokom sezone 2009/10. ostvarile su gubitak od 1,5 milijarde eura, ocijenio je profesor ekonomije na univerzitetu u Barceloni Jose Maria Gay de Liebana za “El mundo deportivo”.

On pojašnjava da je pet vodećih europskih liga ostvarilo prihod od “8,704 milijardi eura i trošak od 10,277 milijarde”, što znači da su u gubitku od 1,573 milijarde.

Samo dug Primere, ističe Liebana, iznosi 3,479 milijarde eura, a druge španjolske lige 556 milijuna.

“Ova španjolska liga nije ozbiljna ni transparentna, nema klubova koji su podnijeli račune za ranija poslovanja”, kazao je De Liebana ocijenivši da je, od svih klubova, najbolja finansijska situacija u Bayernu i Arsenalu. Liebena ističe kako je primjer “sumnjivog trošenja novca” Real Madrida jer “njegovi računi nisu jasni i izazivaju sumnju”.

A kao posebno nerealno trošenje i preplaćenost u nogometu ističe navodnu kupnju mladog Brazilca Neymara.

“Isto tako nije jasno kako se može plaćati 60 miliona eura za dečka od 19 godina”, zaključio je profesor Liebana. Liebana je istaknuo i da u vrijeme krize u nogomet ulazi “prljav novac”.

“Kada je nogomet u osjetljivoj situaciji, u njega ulazi novac koji treba ‘oprati’. Neki Primeru nazivaju ‘perilica'”, dodao je.

Liebana savjetuje i bolju podjelu prihoda od televizijskih prava, jer “Barcelona i Madrid ulažu napore da centraliziraju sva prava”.

 

Fena/Informer.ba