Nogomet Sport

Laurent Blanc na udaru kritika zbog rasizma

Selektor francuske nogometne reprezentacije Laurenta Blanca našao se na udaru kritika zbog navodnih izjava o potrebi uvođenja „rasnih kvota“ u francuski nogomet.

Afera je izbila u javnost kada je internetska stranica Mediapart objavila transkript sastanka izbornika i pomoćnih trenera francuskih reprezentacija. Razgovor tijekom kojeg se raspravljalo o kvotama za tamnopute i igrače arapskog podrijetla potajno je snimao na diktafon pomoćni trener u mladoj reprezentaciji Mohamed Belkacemi. Inače Arap podrijetlom iz alžirske regije Kabylie odakle je porijeklom i Zinedine Zidane.

Francuska javnost je ostala zgrožena detaljima razgovora, a Blancove komentare osudili su njegovi bivši suigrači Patrick Vieira i Lilian Thuram, dok je ministrica sporta Chantal Jouanno najavila pokretanje istrage.

Ukoliko istraga pokaže da je u vrhu francuskog nogometa bilo rasizma netko će morati odgovarati“, poručila je ministrica sporta, ali i dodala kako će „izbornik Blanc imati mirnu i objektivnu istragu“.

Bivši francuski reprezentativac porijeklom iz Senegala Patrick Vieira ostao je zgrožen izvještajem koji se pojavio u medijima, ali i stavovima svog bivšeg suigrača.

– “Jako dobro znam Blanca i u dobrim smo odnosima. Ne mislim da je on rasist, ali sam iznenađen težinom njegovih izjava“, kazao je veznjak Manchester Cityja koji je sakupio 107 nastupa u dresu „les Bluesa“.

Slično mišljenje ima još jedan član „zlatne generacije“ iz 1998. i 2000. godine kada su Francuzi osvojili svjetski i europski naslov, Lilian Thuram.

Smatram da isprika nije dovoljna. Blanc je nakon ovih izjava izgubio ugled kao izbornik. Ipak, ne mislim da je on rasist”, kazao je Thuram, koji je jedina dva gola u dresu “Tricolora” zabio protiv Hrvatske u polufinalu svjetskog prvenstva 1998. godine.

Međutim, bilo je i igrača koji su stali na Blancovu stranu. Jedan od njih je Christophe Dugarry.

– Za rasizam možemo optužiti i Thurama koji je 1998. godine prilikom proslave svjetskog naslova izjavio „idemo se slikati sa svim crnim igračima“. I njegove se riječi mogu protumačiti kao rasizam,” kazao je Dugarry te izrazio bojazan kako će Blanc nakon ovih napada morati otići.

– Bojim se da će otići, nadam se kako je kasno, dodao je Dugarry.

Francuski izbornik nije demantirao transkript razgovora koji je vođen prošle godine tijekom kojeg se on založio za uvođenje rasnih kvota, no istaknuo je kako su njegove riječi pogrešno protumačene.

– U razgovoru u kojem sam sudjelovao nije se govorilo o manjem broju „crnaca i Arapa“ u francuskom nogometu kako su to mediji senzacionalistički prenijeli, već o planiranju budućnosti našeg nogometa. Razgovarali smo o novom načinu selekcije igrača i temi kakva je budućnost igrača sa dvojnim državljanstvom.

Ovo je već druga velika afera koja potresa francuski nogomet u posljednjih godinu dana.

Tijekom posljednjeg svjetskog prvenstva u Južnoj Africi došlo je do pobune igrača protiv tadašnjeg izbornika Raymonda Domenecha. Pobunu su predvodili Nicolas Anelka, Patrice Evra i Franck Ribery. Prvo je došlo do konflikta između izbornika i Anelke nakon čega je napadač Chelsea protjeran iz reprezentacije. To je izazvalo bijes njegovih suigrača koji su bojkotirali trening.

Francuzi su nastup na SP-u zaključili sramotnim ispadanjem u prvoj fazi natjecanja, a FFF je kaznio igrače za nedolično ponašanje. Anelka je dobio zabranu nastupa u reprezentativnom dresu na 18 utakmica, Evra je suspendiran na pet, Ribery na tri, a Jeremy Toulalan na jednu utakmicu.

 

fena/informer.ba