Košarka Sport

Lin: Rušim stereotipe o Azijatima kao lošim košarkašima

Apsolutna senzacija, ne samo NBA lige nego američkog sporta uopće, košarkaš New Yorka Jeremy Lin u razgovoru za Reuters otkriva sve probleme i borbe sa stereotipima na putu do uspjeha.

Knicksi na krilima Amerikanca tajvanskog porijekla Jeremyja Lina nižu pobjede, a on i dalje pokušava ostati čvrsto s obje noge na zemlji.

“Želim ostati ista osoba kakav sam bio prije ovih velikih rezultata. Nije nevažno niti da su rezultati došli u dresu jedne od najeksponiranijih ekipa lige, pa je to dodatan pritisak. Uvjeren sam da cijela ekipa mora disati kao jedan, svako od nas mora vlastiti ego ostaviti po strani i tek onda ćemo na najbolji mogući način koristiti sistem trenera D’Antonija i nastaviti sa sjajnim nastupima“, smatra Lin koji cijelu karijeru pokušava srušiti stereotip o Azijatima kao vrlo lošim košarkašima.

“Definitivno postoji stereotip da Azijati nisu dovoljno dobri za NBA. Znam to jer sam se lično s tim problemom susretao. U bliskoj budućnosti očekujem snažan porast broja Azijata u ligi jer mislim da smo konačno probili neke barijere. Moj proboj u NBA je uglavnom bio drugačiji i nešto teži, ali ipak sam uspio”, ocijenio je razigravač Knicksa.

Prošlo ljeto je boravio u ljetnom kampu u domovini svojih roditelja Tajvanu za koji je dosta vezan.

” Planiram to učiniti i narednog ljeta jer sam emotivno vezan za Tajvan. Moram vam reći da su klinci tamo sjajni i zbog njih ću sigurno opet doći “– poručio je Lin.

 

Totalsport/Informer.ba