Izdvojeno Nogomet Sport

Luis Suarez: ‘No hablo con los negros’

Engleski nogometni savez objavio je izvještaj u kojem je obrazložio svoju odluku da napadača Liverpoola Luisa Suareza suspendira na osam utakmica.

Urugvajac je proglašen krivim zbog rasističkih uvreda upućenih na račun braniča Manchester Uniteda Patricea Evre. Nakon što su iz Liverpoola više puta izrazili nevjericu kaznom FA-a, krovna udruga engleskog nogometa je u saopštenju za javnost objasnila da se Suarez sedam puta tokom  utakmice obratio Evri riječju ”crnac”.

Nezavisna komisija FA-a je utvrdila da je Suarez na Evrin upit zašto ga je udario, odgovorio na španjolskom ”porque tu eres negro”, odnosno u prevodu ”zato što si crnac”. Na Evrinu opasku kako će ga udariti ako ponovi takve riječi, Suarez je odgovorio ”no hablo con los negros”, odnosno ”ne pričam s crncima’‘.

FA je tokom istrage koristio usluge lingvističkih stručnjaka kako bi utvrdio koliko su uvredljive bile Suarezove riječi.

FA je također u svome saopštenju dodao kako se Suarez tokom saslušanja obvezao da više neće koristiti riječ ”negro” na engleskim nogometnim travnjacima.

 

Index.hr/Informer.ba