Izdvojeno Sport Tenis

Međunarodna teniska federacija namještala mečeve?

Međunarodna teniska federacija (ITF) optužena je da je pod uticajem sponzora namještala žrijeb na Grand Slam turnirima od 2008. godine, kako bi Roger Federer i Rafael Nadal lakše stizali do finala, koja bi tako bila komercijalno najisplativije. Profesorica sportskog prava na Univerzitetu u Talinu Katarina Pijetlović iznijela je ove sumnje na konferenciji ‘Igraj igru‘ održanoj u Kelnu u organizaciji Sportskog univerziteta u tom njemačkom gradu, na skupu posvećenom pitanjima korupcije u sportu čiji je slogan ‘donosimo promjene u srž sporta’.

Ona je navela da je žrijeb na Australian Openu, Wimbledonu i US Openu bio namještan tako da Federer i Nadal u svom dijelu kostura dobiju rivale sa kojima se lakše snalaze.

‘Korporacije znaju kako da prodaju svoje proizvode‘, rekla je profesorica Pijetlović na početku svog izlaganja.

Ona je istakla da je od 2008. godine do danas na Grand Slam turnirima na tvrdoj podlozi i travi, koji više odgovaraju Federeru, u njegovoj polovici žrijeba uvijek bio Novak Đoković, dok je na Nadala išao Andy Murray, koji protiv Španca ima negativan skor. I to bez obzira na pozicije ‘velike četvorke‘ na ATP listi.

Kako bi žrijeb bio uravnotežen, prvi igrač svijeta se stavi na vrh kostura, a drugi igrač svijeta na dno i tako se izbjegne mogućnost da se sretnu prije finala. Treći i četvrti se potom žrijebom ubacuju u jednu od dvije polovine. Ipak, od 2008. godine na 12 od 12 Grand Slamova na tvrdoj podlozi i na travi Đoković je uvijek upadao u Federerovu polovicu, a Murray u Nadalovu. Bez obzira na pozicije na ATP listi. Treba istaći da su šanse da Đoković igra protiv Federera ili Nadala 50:50, a da je ishod svaki put bio isti, što je statistički vrlo malo vjerovatno. Na taj način je omogućeno da dvojica najboljih igrača, igrača koje sponzoriše Nike, igraju finale. Finale koje najviše navijača i sponzora želi‘, navela je Pijetlović i podvukla da to ima veze sa komercijalizacijom sporta.

Ona je navela i da je Đoković igrao protiv Nadala samo na šljaci, gdje je Španac favorit, a dodala je i da je ESPN objavio istraživanje u kome se tvrdi da je posljednjih deset godina nasumični dio žrijeba, koji se određuje kompjuterski, na velikim turnirima bio namještan kako bi najbolji igrači imali što lakši put ka finalnim mečevima.

Dva najbolja igrača svijeta su dobijala lakši žrijeb češće nego što je to statitički vjerovatno‘, navodi se u tom istraživanju.

 

SCsport/Informer.ba