Nogomet Sport

Messi je najplaćeniji nogometaš svijeta

Američki Sports Illustrated sastavio je godišnji popis najvećih zarada svjetskih sportaša. Što se tiče nogometaša, najbolje zarađuje Lionel Messi, prenosi Goal.com.
Messi je u prošloj godini zaradio 43,8 miliona dolara, odnosno oko 30,5 miliona eura. Ispod Barceloninog asa i argentinskog reprezentativca, koji je službeno najbolji nogometaš svijeta, nalazi se njegov veliki rival, Portugalac Cristiano Ronaldo iz Real Madrida, koji je zaradio nešto više od 27 miliona eura. Treći je napadač Manchester Uniteda Wayne Rooney s 23 miliona eura zarade.

Tek nešto manje zaradili su Kaka, David Beckham i Ronaldinho, a njih slijede Caros Tevez i Frank Lampard.

Popis “Fortunate 50” Sports Illustrateda u obzir uzima sve prihode, kako one ostvarene ugovorom s klubom, tako i dodatne kroz sponzorske ugovore i sve marketinške aktivnosti, bonuse…

Podatak da je Messi najbolje plaćeni nogometaš svijeta vjerovatno nikoga ne čudi. No, neke bi moglo iznenaditi da je Argentinac tek sedmi po zaradama svih svjetskih sportista. Vodeći je američki golfer Tiger Woods, koji je zaradio 46 miliona eura, za 20 miliona manje od prethodne godine.

Totalsport/Informer.ba