Nogomet Sport

Messi strani igrač sa najviše nastupa za Barcelonu

Subotnjim nastupom protiv Levantea u domaćem meču 15. kola Primere protiv Levantea Lionel Messi odigrao je svoju 292. takmičarsku utakmicu u Barceloninu dresu.

Argentinski je 24-godišnji fudbaler time izjednačio rekord Holanđanina Phillipa Cocua, koji je dosad s 292 nastupa za Barçu bio klupski rekorder među strancima.

Igrao je Holanđanin na Nou Campu od 1998. do 2004. godine, te je u posljednjoj sezoni zaradio čak i kapitensku dužnost.

Messi igra svoju osmu sezonu otkako je na jesen 2004. godine debitovao kod Franka Rijkaarda.

U Barceloninoj 5-0 pobjedi nad Levanteom, donedavnim liderom prvenstvene tablice, Messi je zabio svoj 17. ovosezonski prvenstveni gol u 15 nastupa. Izjednačio je svoj najbolji dosadašnji klupski učinak (16 golova) po broju golova tokom prvenstvene sezone na Nou Campu. Šesnaest golova je postiagao na stadionu Barcelone tokom cijele pretprošle sezone. Ovaj put je do iste brojke došao u desetom od ukupno 19 domaćih prvenstvenih mečeva.

To, međutim, znači da je na gostovanjima ove sezone postigao samo jednom, i to Athletic Bilbauu na San Mamesu. To nije dobra vijest za Katalonce uoči njihovog gostovanja kod Real Madrida u “clasicu” koji se igra iduće subote.

Subotnji meč protiv Levantea također je bio jubilarni stoti takmičarski za trenera Josepa Guardiolu kad su domaće utakmice u pitanju. Katalonski klub 40-godišnjak vodi posljednje 3.5 godine.

 

Totalsport/Informer.ba