Košarka Sport

MIAMI I OKLAHOMA ZAVRŠILI POSAO

Pobjedom u petoj utakmici nad Denver Nugetsima 100:97, Oklahoma je postala prvi polufinalista Zapadne konferencije.

San Antonio se pobjedom nad Memphisom koja je izborena u produžetku 110:103 spasio ispadanja i smanjio rezultat u seriji na 3:2. Kada je u pitanju Istok, Miamiu je trebalo pet utakmica da završi posao sa Philadelphiom, u zadnjoj je bilo 97:91.

Svojom fenomenalnom izvedbom Durant je doslovno vodio Oklahomu u polufinale Zapadne konferencije. Postigao je čak 41 poen, a možda je i najvažnije istaći to da je u zadnjim minutama kada se serija “lomila” jedini preuzimao odgovornost na sebe. Tako je u zadnje četiri minute Durant postigao sve koševe za Oklahomu.Dobru pomoć imao je u Westbrooku koji je pridodao 14 poena i Hardenu sa 12. Denveru nije pomoglo niti to što su u svojim redovima imali pet igrača sa više od deset poena. Tek, izdvojimo double-double učinak Martina sa 14 skokova i 10 asistencija.

Gary Neal je bio taj koji je spasio San Antonio 1,7 sekundi prije isteka 40 minuta kada je trojkom odveo utakmicu u produžetak. Ovaj igrač je postigao samo 7 poena ali među njima je zasigurno i najvažniji San Antonija u ovoj seriji. Ginobili je bio najbolji igrač u Spursima postigavši 33 poena i 6 asistencija. Parker je baš kao i Ginobili bio raspoložen za igru, njegov učinak od 24 poena i 9 asistencija to jasno govori. Kada njima pridodamo i Duncana sa double-double brojkama od 13 poena i 12 skokova, onda je sasvim jasno da su Teksašani konačno odigrali utakmicu kakva im treba da bi pobijedili Memphis. Kod gostiju koji imaju još dvije meč lopte najbolji su bili Randolph sa 26 poena i 11 skokova, te Conley koji je postigao 20 koševa.

Miami je završio posao sa Philadelphijom pobjedom koja nije bila nimalo jednostavna. Rezultat 97:91 uopšte ne pokazuje koliko je truda trebalo Wadeu i društvu da slome otpor gostiju. Wade je morao imati učinak (26 poena, 11 skokova i 7 asistencija), Bosh double-double učinak 22 poena i 11 skokova, baš kao i James 16+10 uz 8 asistencija. Na sve to Chalmeri je dodao 20 poena. Naravno da u NBA doigravanju ništa nije lako, pogotovo ako na drugoj strani imate raspoložen tim sa pet igrača koji si išli preko deset poena, a od toga Iguodala čak 22 uz 10 skokova i Brand sa 22 poena. Uglavnom, Miami će u narednoj rundi igrati protiv Bostona.

Zapadna konferencija:
Oklahoma – Denver 100:97
(Oklahoma je završila seriju pobjedom, 4:1)
San Antonio – Memphis 110:103 (OT)
(Memphis vodi u seriji, 3:2)

Istočna konferencija:
Miami – Philadelphia 97:91
(Miami je završio seriju pobjedom, 4:1)

prenosi:SPSP.ba