Izdvojeno Nogomet Sport

Michel Platini za nove zakone protiv namještanja utakmica

Predsjednik Evropske fudbalske unije (UEFA) Michel Platini pozvao je danas evropske zemlje da donesu nove zakone u borbi protiv namještanja rezultata utakmica.

Evropski fudbal je u opasnosti, a moglo bi se čak reći da je ugrožen i cijeli evropski sport“, rekao je Platini u govoru održanom na sjednici Savjeta Evrope u Strazburu.

Platini je naglasio da su neke evropske zemlje usvojile zakone protiv najveće štete savremenog fudbala, ali da bi i ostale trebalo da ih u tome slijede.

Alarmantan je podatak o rastućem broju namještenih mečeva koji su povezani sa klađenjem. Ni jedna zemlja u tome nije pošteđena“, rekao je Platini.

On je dodao da namještanje mečeva kontrolišu kriminalne organizacije. Platini je dodao da su Italija, Portugalija, Španija, Velika Britanija, Bugarska i Poljska među zemljama koje su usvojile zakone po kojima je “sportska prevara” takođe krivično dijelo.

Zato je neophodno da Savjet Evrope ohrabri sve ostale zemlje da se donošenjem zakona uključe u borbu protiv korupcije u sportu. Istovremeno,. državne ustanove treba da sarađuju sa sportskim organizacijama”, rekao je Platini i zaključio da je riječ o “odgovornosti, moralu i pravdi“., piše Dnevni avaz.

Prvi čovek UEFA je naglasio da bi nacionalne fudbalske federacije trebalo da budu vlasnici takmičenja koja se održavaju pod njihovim okriljem. Platini je naglasio da je dovedena u pitanje i egzistencija nacionalnih timova.
Nema više garancije da će igrači ubuduće moći da se odazivaju na poziv nacionalnih selekcija“, upozorio je Platini.

On je kao pozitivan primjer naveo Šopaniju u kojoj je nacionalni tim prioritet.

Ne dozvolimo da se nacionalne selekcije žrtvuju na oltaru trgovačkih interesa“, rekao je Platini.
Ako je sport živo biće, onda je nacionalna reprezentacija njegovo srce,.čiji otkucaji oblikuju evropski sportski organizam“, poručio je Platini.

 

Informer.ba